Både store og små gleder seg over at gravearbeidene startet like før helga.

– Endelig er vi der! Etter en litt treg start, så er nå prosjektet på skinner, og det er veldig bra. Det er ikke hver dag at man starter et så stort byggeprosjekt, og investerer så mange penger i Skånland, sier ordfører Helene Berg Nilsen.

Hun besøkte tomta mandag sammen med prosjektleder Jørn Myhre i Skånland kommune. Fagerhaug Maskin var da i full gang med grunnarbeidet.

– Arbeidet med grunnmuren, som skal reises av PEAB Bogstrand, vil starte om kun kort tid. Modulene kommer fra Djønne Modul i Bergen allerede 15. august, så da må alt stå klart, forklarer prosjektleder Jørn Myhre, om planlagt fremdrift.

Målet er at skolen skal kunne tas i bruk i midten av november.

Samlokaliseres

De ansatte både i skolen og barnehagen, skal samlokaliseres i det nye oppvekstsenteret. Nå venter de spent på nye fasiliteter.

– Det er godt å se at de er i gang, for vi har ventet siden man begynte å snakke om dette i 2013. Det har vært mye att og fram siden da. Det er heller ikke gjort noe oppussing på skolen de siste årene. Deler av dagens skole er fra 1950-tallet, og er utrolig nedslitt, så det skal bli godt å få høyere standard på skolen, sier rektor Marit Stene.

Vigdis Hågensen som leder Sandstrand barnehage, er også veldig fornøyd med byggestart.

– Dagens barnehage er for liten, så vi har vært nødt til å ta i bruk tilleggsrom på grendehuset, derfor er nytt bygg virkelig etterlengtet for oss, sier Hågensen.

De har 17 unger i barnehagen i dag, men kullene svinger. På skolen er det i år 38 elever. Ny skolefløy er dimensjonert for 50 elever, og ny barnehagefløy får 36 barnehageplasser.

– Boom i bygda

– Vi håper nytt oppvekstsenter kan være med på å gi en boom til bygda. Småbarnsforeldre er opptatt av gode forhold i barnehage og skole, så vi tror flere vil trekkes hit med nytt oppvekstsenter, sier Hågensen.

Rektor Marit Stene er spent på hvordan det blir å være i samme bygg som barnehagen.

– Vi gleder oss til å få et større faglig miljø. Vi samarbeider av og til i dag, men når vi blir så nære naboer håper vi å knyttes enda tettere sammen, sier Stene.

Men fortsatt er det ikke avklart om det blir midler til å lage spesialrom og gymsal, som skolen trenger. Spesialrom for kunst/håndverk og mat/helse er planlagt i gammelskolen, i nyfløya fra 1991. Santor IL jobber parallelt med å få realisert en idrettshall, der man vil ha gymsal for skolen.

– Vi jobber jevnt og trutt med prosjektet. Skissene er klare, og vi skal søke spillemidler. Vi jobber for at vi skal få dette realisert, for en skole uten gymsal er ikke optimalt, sier Kåre Kvanli, leder i Santor IL.

Santor og FAU har vært delaktige i arbeidet med nytt oppvekstsenter hele veien, og får skryt fra ordføreren for innsatsen så langt.

– De har vært en stor ressurs inn i dette prosjektet, sier Berg Nilsen.

Les mer: Krever full utbygging

Les også: Klaget inn for Kofa

BESØKTE TOMTA: Vigdis Hågensen (barnehagestyrer), Marit Stene (rektor), prosjektleder Jørn Myhre, Kåre Kvanli (SANTOR IL), ordfører Helene Berg Nilsen og Jan Henrik Eriksen (Fagerhaug Maskin).