Organisasjonen var samlet til landsmøte i Oslo i helga. Der utarbeidet de en resolusjon om vindkraft. DNT mener at arbeidet må startes på nytt med medvirkningsmuligheter for befolkningen og nødvendige utredninger.

Det er Olje- og energidepartementet som har gitt Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) i oppdrag å lage "Nasjonal ramme for vindkraft på land". Hensikten er å styre søknadene om bygging av vindkraftanlegg, slik at de mest egnede områdene blir tatt i bruk og sårbare områder blir spart.

Turistforeningen er ikke fornøyd. De mener kunnskapsgrunnlaget er for tynt, og involveringen av befolkningen ikke er god nok. Utbyggingen som rammen legger til rette for er svært omfattende. Viktige verdier for friluftsliv og natur trues av tilrettelegging for en betydelig mengde ny vindkraftutbygging, påstås det.

DNT støtter fornybare energiløsninger. Nasjonal ramme for vindkraft legger opp til en for stor mengde ny utbygging. Vindkraftutbygging på land må skje innenfor akseptable og sterkt avgrensede rammer ut ifra en helhetlig og nasjonal strategi, ber organisasjonen. Det må sikres at det nødvendige kunnskapsgrunnlaget er på plass, og at samlede virkninger er tilstrekkelig utredet. Fristen for ferdigstilling av arbeidet må også forlenges.

DNT minner om at det allerede er tildelt betydelig flere vindkraftkonsesjoner enn noen forutså da støtteordningen for fornybarkraft (elsertifikatordningen) ble opprettet.

Klimaendringene og tap av naturmangfold er vår tids to store utfordringer, mener organisasjonen. De vil være en pådriver for en bærekraftig samfunnsutvikling, og vil fokusere på de positive mulighetene:

- Det eksisterer fornybaralternativer til omfattende vindkraftutbygging på land. De mest miljø- og naturvennlige fornybarteknologiene må alltid velges.

- Det må utarbeides en nasjonal landskapsstrategi.

- Norge må sikre en areal- og ressursbruk som tar hensyn til naturens tåleevne.

- Norge må benytte oss av potensialet for økt grad av energieffektivisering, energisparing og energigjenvinning uten behov for omfattende naturinngrep.

- Metoder og systemer for å ivareta naturens goder og verdisetting av urørt natur må utvikles og benyttes.

Organisasjonen presiserer at da DNT ble stiftet for 150 år siden, var over halvparten av Norges arealer villmarkspreget natur. I dag er andelen under 12 prosent.

"Nå må regjeringen sørge for at vi tar vare på den norske naturen, slik at også nye generasjoner kan glede seg over gode friluftsopplevelser", oppfordrer DNT.