Fredag besøkte konsernsjefen Kåre Marlo i Saint-Gobain byggevarehuset i Harstad for første gang, og han var full av lovord.

– Dette er den mest veldrevne bedriften vi har kjøpt, sier han.

Bare i fjor kjøpte Marlo 17 bedrifter. Per Strand og en bedrift i Brasil var de to største. Ingen har vært villig til å si noe om kjøpesummen, men Harstad Tidende kjenner til at den skal ha vært på vel 1 milliard. Endelig sum skal, etter det Harstad Tidende kjenner til, ha vært avhengig av resultatet for 2017. Franske Saint-Gobain eier Optimera (proffmarkedet) og Montér (forbrukermarkedet), og omsetter årlig for 400 milliarder kroner. De har rundt 180.000 ansatte i 67 land.

– Vi har kjøpt en bedrift med lik kultur og verdier som oss. Det har gjort det enkelt å finne tonen, og vi har møtt en engasjert stab som har stor fremtidstro, sier han.

Bli kjent besøk

Marlo hadde med seg administrerende direktør Asbjørn Vennebo, økonomidirektør i Optimera Endre Fløystad og konsernsjef i Norden for byggevarer David Molho.

– Det er en topptung delegasjon som har tatt turen, og som ønsker å bli godt kjent med forholdene i denne regionen, sier han.

Han er meget klar på at de ikke skal sitte i Oslo eller Frankrike for å bestemme hva som skal skje i Harstad, Narvik, Tromsø eller Storsteinnes.

– Vi har ikke en ferdig løsning. I denne organisasjonen finnes det mye positiv kraft som skal få lov til å sette sitt preg på fremtiden. På denne måten får vi fornøyde ansatte som igjen gir fornøyde kunder, sier han.

De ønsker å bygge stein på stein, og vil hele tiden ha med de ansatte i prosessene.

– Denne bransjen må fornye seg, og der ønsker vi å være helt i front.

Saint-Gobain er klar for å investere millioner i de 13 tidligere Per Strand-byggevarehusene, og det skal ikke stå på penger for å få til god logistikk og it-systemer.

– Et av våre satsingsområder er IT. Her vil vi bruke mange millioner på å få et moderne og effektivt system. Blant annet skal minst 100.000 varegrupper legges ut på en egen nettside. Her kan kundene på en lettvint måte finne det de skal ha.

Tilført betydelige ressurser

De smiler litt lurt og sier det vil komme flere nyheter utover, men de vil ikke si noe i dag.

– Kunden e har mye å glede seg til. Det vil bli store endringer i produktutvalget.

De satt i flere timer i møte med Per og Kjetil Strand. De er godt fornøyd med at Saint-Gobain er den nye eieren.

– De tre månedene som har gått har overbevist oss om at det var riktig å selge til dem. Vi var en familiebedrift som drev det trygt og godt. Oppkjøpet har gitt en veldig motivasjon i hele organisasjonen, for forandring er alltid bra, sier de.

De er veldig opptatt av at selv om eierne er nye, vil konsernet fortsatt tilføre betydelig inntekter til lokalsamfunnet.

– I tillegg har de gamle eierne blitt tilført betydelige ressurser som vil bli ført tilbake til regionen. Vi er sikker på at dette vil bli veldig bra for Harstad og omlandet, sier Per og Kjetil Strand.