Hansen er en av fire kandidater til Harstad Sparebanks ildsjelpris - i samarbeid med Harstad Tidende.

– Det er jo stas at noen setter pris på arbeidet jeg legger ned. Jeg ble overrasket og hadde ikke tenkt noe særlig over ildsjelprisen.

Det forteller hovedtrener i Harstad svømmeklubb, Kjetil Hansen.

Hans engasjement i svømmeklubben innebærer å koordinere virksomheten, som å lage opplegg til svømmerne og oppfølging underveis. I år har han stort sett vært trener for en gjeng 11- 12-åringer.

– Jeg er fem faste dager i bassenget og gjerne en eller to til. Alt er frivillig basert, sier Hansen, som opprinnelig er fra Tromsø.

Fra svømming til basket

Interessen rundt svømming startet tidlig i ungdomsårene, men da han ble 17 år la han bort svømmebrillene og ønsket heller å fokusere på basketball.

– Jeg syntes basketball var morsomt, så holdt jeg på med det om lag 16 år, sier han.

Da datteren begynte i Kvæfjord Svømmeklubb i 2003, ble han spurt om å hjelpe til på treningen.

– Det svarte jeg ja til. I tillegg hadde jeg svømmekurs fra militæret og hadde svømt en god del selv, så dette måtte jeg kunne. Jeg fant raskt ut at jeg ikke kunne lære unger, så da tok jeg hele «trenerstigen» på nytt, forteller han.

Hadde ikke trener

I et par år jobbet han parallelt med Kvæfjord og Harstad svømmeklubb samtidig som han hadde fulltidsjobb på Evenes. Senere sluttet han i Kvæfjord svømmeklubb og begynte i Harstad svømmeklubb.

– Jeg husker at det var seks-syv stykker som svømte uten trener. Da var Harstad svømmeklubb liten og det var dårlig oppfølgning. Da begynte jeg å trene dem, og etter det ballet det på seg, forteller Hansen.

– Dette må jo være noe folk verdsetter?

– Det håper jeg. Jeg er jo her så ofte jeg kan og er blitt et kjent fjes i Grottebadet. At folk synes det er prisverdig, er bare morsomt, sier han.

Fremtidsplaner

– Når ungene mine er store og ikke er i Harstad, så har jeg sagt at jeg har lyst å jobbe med yngre barn også kan noen andre overta de eldste. Jeg er ikke der akkurat nå, så det går i begge deler, sier han.

Dermed har han ikke tenkt å gi seg med det første. Han tror han vil holde på med svømming så lenge han er i Harstad.

Fostret idrettsstjerner

Hansen har trent fram de tidligere storsvømmerne Karoline Steffensen og Maria Danielsen Altmann til en rekke medaljer i NM. Danielsen Altmann har også representert Norge i EM.

– Det er et eksempel på at man kan bli god å svømme uansett hvor man er. Er forholdene lagt til rette kan man bli god hvis man selv vil, sier han.

– Svømming er en idrett der hele kroppen brukes. Jeg synes at det er fin idrett, men man må trene veldig mye for å bli skikkelig god. Man må være en arbeidshest, avslutter han.

Kjetil Hansen instruerer noen av elevene sine i konkurransebassenget i Grottebadet. Foto: Håkon Wikan