Harstadjenta er allerede godt kjent på sin nye arbeidsplass. I løpet av mastergradsarbeidet hospiterte hun også ved Veterinærinstituttet (VI) i Harstad, står det i en artikkel på uit.no. Hun er nå fiskeribiolog og forsker.

Utdanning

Furnesvik har studert ved flere universitet i utlandet, og har ifølge sin facebook-profil relevant arbeidserfaring fra oppdrettsbransjen (Gratangen).

– Det mest spennende med å jobbe som patolog må være at man ofte kan finne et endelig svar, forteller Furnesvik til nettstedet.

– Det er veldig interessant og uhyre nødvendig å finne årsakene til sykdom hos oppdrettsfisken. Kun ved å vite hva som forårsaker problemet, kan man iverksette nødvendige tiltak for å forebygge sykdom, fortsetter hun.

I masteroppgaven ved fiskerihøgskolen i Tromsø studerte hun effekten av ulike fettsyrer på tarmhelsen hos laks.

I hovedsak har hun sett på mikroskopiske forandringer som kan være forårsaket av forskjeller i fôret. Siden ett av de viktigste verktøyene til en patolog er mikroskopet, er denne erfaringen gull verdt når hun nå går rett ut i arbeidslivet.

Interessen for hvordan fôring påvirker fiskehelsen fikk Furnesvik allerede mens hun studerte en master i akvakultur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Da hun så ble introdusert for patologifaget under akvamedisin-utdanningen, var det ingen tvil om hva hun hadde lyst til å gjøre, skriver uit.no.

Spesialist

Akvamedisinutdanningen ved Norges fiskerihøgskole (NFH) gir kandidatene autorisasjon som fiskehelsebiologer. Som fiskehelsebiolog har man samme oppgaver for fisken som veterinærer har for dyr på land, det vil si forebygging, påvisning og behandling av sykdom.

I tillegg til fag som biokjemi, mikrobiologi, marinbiologi, epidemiologi, dyreetikk og dyrevelferd, har Furnesvik flerfoldige undervisningstimer i sykdomslære og patologi. Det sistnevnte er læren om sykdomsforandringer – både i organer, vev og celler. Og det er nettopp dette hun får bruk for i sin nye jobb når hun skal stille riktig sykdomsdiagnose på fisken.

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt som har beredskap som sin viktigste funksjon. Gjennom forskning og kompetanseutvikling arbeider de for å avverge helsetrusler mot fisk, dyr og mennesker.

Du kan lese mer om saken her, på universitetets hjemmesider!

Lisa Furnesvik med diplomet etter eksamenene.
Furnesvik undersøker en gråsteinbit.