Situasjonen er så alvorlig at kommunen planlegger strakstiltak. Allerede 13. juni får helsepolitikerne saken på sitt bord, og kommunestyret skal vedta strakstiltakene 21. juni. Det kommer fram i en saksfremlegg fra rådmann Hugo Thode Hansen og kommuneoverlege, Frode Risdal.

Tiltakene

Her er hovedpunktene i kriseplanen:

¤ Fastlegekrisen utløser også problemer for legevaktsituasjonen i Harstad.

¤ Bare 16 av 32 leger er i legevaktturnus. For å dekke opp legevakten har det vært nødvendig å beordre folk på jobb.

¤ For å sikre bemanning på legevakta kan det være aktuelt å ta kontakt med Kvæfjord, Lødingen, Evenes, Tjeldsund og Skånland.

– Fastlegeordningen er under et betydelig press over hele landet. Disse kommer i tillegg til allerede gjennomførte tiltak og i påvente av at regjeringen, KS og legeforeningen skal komme med sentrale virkemidler for å bøte på krisen i fastlegeordningen, sier Hansen.

Utlyst flere ganger

Rådmannen beskriver situasjonen slik:

– Kommunen har 32 fastleger fordelt på seks legesentre. Av disse er 21 spesialister i allmennmedisin. Totalt har de 25.266 pasienter på lista. Det er ingen ledige plasser i selve Harstad, mens det er 83 ledige på Bjarkøy legekontor.

– Åtte av fastlegene er 60 år eller eldre. Seks fastleger har sagt opp, og vil fratre i løpet av høsten. Ytterligere én har søkt permisjon, og fått den innvilget.

– Flere av fastlegestillingene har vært utlyst flere ganger uten at det har meldt seg kvalifiserte søkere, sier Hansen.

Rådmannen viser til at kommuneoverlege Frode Risdal har hatt møter med legene ved fire av kommunens legesentre.

– Kort oppsummert beskriver legene store vansker med å rekruttere. To leger ønsker økonomisk hjelp fra kommunen til drift og med å skaffe vikarer under svangerskap og spesialisering.

Fastlegeordningen ble innført i 2001. Hensikten var å sikre at alle innbyggerne får god tilgang til lege og kontinuitet. Kommunen har plikt til å sørge for at det er tilstrekkelig mange fastleger i kommunen.