– Det er ingen sannsynlighet for at dette er noe som kan ha smittet over fra oppdrettsanlegg for laks. For laksen blir ikke infisert med akkurat denne parasitten, konkluderes det i rapporten fra Veterinærinstituttet, skrevet av Geir Bornø.

Normalt

– Ved obduksjon ses det større gulaktige lesjoner i relativt store områder av muskulatur. .

– Mageinnholdet besto i hovedsak av kråkeboller og skjell. Noe som må regnes som normal diett for denne type fisk. Det ble ikke påvist for-pellets fra oppdrett i mage/tarm.

Mistanke

Det var innehaveren av Toppsundet Havfiske som leverte inn steinbitene, som ble tatt nær en av oppdrettslokalitetene i sundet. Disse var to av fire deformerte fisker turistfiskere har tatt i dette geografiske området på kort tid. To torsker, og to steinbiter.

Rasmussen uttalte i forrige uke at det er påfallende at slike deformeringer hos toppsundfisk blir funnet nær merder, i takt med økt oppdrettsaktivitet, mens de ifølge han knapt var registrert før oppdrettsnæringen kom til sundet.

Ufarlig

Når det gjelder de aktuelle gråsteinbitene, konkluderer instituttet med at det dreier seg om parasitten «Pleisophora Ehrenbaumi».

Den er mikroskopisk og utvikler sporer inni muskelfibrene. Denne arten er alminnelig. Det vil si at den eksisterer i 5–10 prosent hos steinbit. Kun steinbitartene blir infisert.

Hos de fleste fiskene er de angrepne områdene små. Fisk med store blokker av infisert muskulatur, kan bli «bulkete», som steinbitene fra Toppsundet var.

Det er ikke kjent at slik fisk er farlig å spise.

Nordlaks har to oppdrettsanlegg i Toppsundet. De har hele tiden avvist at deres virksomhet har noe med deformert fisk å gjøre, men er glad for at steinbitene ble levert inn til Veterinærinstituttet, slik at årsaken til deformasjonene ble funnet.