Onsdag 13. juni drar Hans Petter Schjelderup og Childrens Burn and Wound Care Foundation i gang årets Walk and Run i sentrum. Schjelderup håper på minst like god oppslutning som under fjorårets arrangement.

Behandlet 356 brannskadde

– Vi opplevde en annen type arrangement med langt større engasjement og entusiasme enn det vi fikk til på Stangnes idrettspark da vi valgte å flytte til sentrum. Vi nådde langt flere som kanskje aldri hadde tatt turen til Stangnes, samt at vi bidro til å skape liv og røre i sentrum, forteller Schjelderup.

– Men aller viktigst var det naturligvis at vi skaffet til veie midler som bidro til at 356 personer med brann- og traumeskader ble behandlet ved vårt sykehus i Addis Abeba, noe som er 127 flere enn etter arrangementet i 2016, sier han.

Finnes ikke behandlingstilbud

Blant disse var somaliske Abdifitah og Abdihakim.

– Under fjorårets Walk and Run på Notodden dukket plutselig faren til ett av barna opp. Han bor i Oslo, og fortalte historien om ulykken til disse to guttene, forteller Hans Petter

– De tilhører en familie som er nomader i Somalia. I ett øyeblikk der barna var uten tilsyn gikk en av guttene ut i ett område med ulmende glør etter brenning av søppel og trevirke. Han brenner av seg føtter og fingre, mens hans onkel på tre år får store brannskader på føttene da han prøver å redde nevøen sin, sier Schjelderup.

– I Somalia finnes det ikke tilbud om behandling av brannskadde barn. Vi sørget for at guttene kom seg til vårt sykehus i Etiopia, der de kom under behandling i mars. Ett halvt år senere går de ved egen hjelp ut av sykehuset med nye blinkesko på beina, sier Hans Petter.

Kan gi hundretusener

– Det er nettopp historier som dette, takket være den givergleden vi opplever blant harstadværinger, som gjør oss i stand til å gjennomføre slike operasjoner. Derfor legger vi også i år opp til en folkefest i sentrum der byens musikkliv, Hærens musikkorps, grilling og is pluss mye mer, står på programmet. Men selvsagt også runder i løypa der hver deltaker kan sørge for å skaffe til veie store summer. Tenk om 1000 deltakere hver skaffer seg en sponsor som betaler 20 kroner per runde, og de går eller løper 10 runder. Bare det gir 200.000 kroner, sier en engasjert Hans Petter Schjelderup.

suksess: Walk and Run 2017 i sentrum ble en stor suksess. Blant de mange deltakerne var Runar Normann (t.v.), Karl Harald Bruun og Patrick Hind Schjelderup. – Vi håper og tror at årets arrangement blir like stort, sier Hans Petter Schjelderup. Arkivfoto Foto: Andreas Isachsen
ferdigbehandlet: Brannskadekirurg Einar Eriksen i Childrens Burn and Wound Care Foundation med strålende glade somaliske gutter som kan forlate sykehuset med nye blinkesko på beina. Foto: privat