«Vi har dessverre fått konstatert at vi har fått sølvkre og skjeggkre innafor veggene. Dette er insekter som sprer seg raskt i landet, både på institusjoner og i private hjem, og vi vet ikke når og hvordan de er kommet hit.»

Slik starter brevet fra konstituert rektor Chris Tandy som elever ved Borkenes skole fikk med seg hjem i forrige uke.

Skjeggkre er nesten umulig å bli kvitt når de først har kommet i hus. Skolen ber imidlertid foresatte om å ta det med ro.

– Ikke få panikk, er et av rådene som listes opp.

Andre råd er:

  • Sjekk gjennom klær og bøker/papir som elevene har med fra skolen.

  • Støvsug ytterganger ofte.

  • Frys ned ting du er redd for kan ha med insekter.

  • Finn mer informasjon på Internett.

Les også: Frykter ubudne gjester på Jekta - har tilkalt skadedyrkontroll

Firma undersøker saken

Et skadedyrskontrollfirma jobber nå med å utrede omfanget av problemet.

– De setter ut feller nå. Vi kommer snart til å få vite om det er lite eller mye sølv- og skjeggkre. Vi som jobber her ser ikke så mye av det, sier Tandy til Harstad Tidende.

Når det er sommerferie kan det bli aktuelt å legge ut gift på skolen, sier rektoren.

Insektene er ufarlige både for mennesker og boliger, men allikevel uønsket siden de er vanskelig å bli kvitt når de først har kommet inn i hus, skriver skolen i brevet til de foresatte.

UNDERSØKER: Konstituert rektor på Borkenes skole, Chris Tandy, sier at et selskap nå undersøker omfanget av sølv- og skjeggkrebestanden på skolen. Skjeggkre er spesielt vanskelig å bli kvitt, og ingen sikker metode eksisterer i dag.

Sprer seg i Norge

Mens sølvkre trives best der det er fuktig, holder skjeggkre til der det er tørt. Skjeggkre ligner sølvkre, men er større, opptil 2 cm lange, mer hårete og har antennetråder som er omtrent like lange som kroppen. Skjeggkre liker seg i tørre, varme omgivelser. Utendørs i Norge vil de ikke kunne overleve vinteren.

En skjeggkrebestand kan holdes nede ved jevnlig støvsuging, tetting av sprekker og til dels også med limfeller med forgiftet åte. Det er ikke funnet noen måte å behandle en skjeggkrebestand på som gjør at den sikkert utryddes, melder Huseierne.no.

Fra skjeggkre ble oppdaget i Norge i 2013, har antallet økt i rekordfart. Skjeggkreet er observert over hele landet, og trives aller best i nye og moderne boliger, melder NRK.