Harstad har et såkalt spisskompetansemiljø, et kontor som har ansvar for å forbedre tilbudet til barn og unge på omsorgsinstitusjoner over hele landet. I løpet av vinteren og våren har de gitt opplæring i en ny modell for tilbudet på institusjonene, og modellen er nå innført i hele landet.

Familien involveres

Spisskompetansemiljøet, som er en avdeling ved Kvæfjord Ungdomssenter, jobber med endringsarbeidet for ungdom i omsorgsinstitusjoner. Det ble opprettet av Barne, -ungdoms og familieetaten i 2017, og deres første oppdraget har vært å innføre den nye modellen, kalt Standardisert forløp.

– Den sikrer at barn og unge får den omsorgen som de skal ha i institusjonene, og at familien deres blir involvert slik de skal, sier Kristin Karlsen, leder for spisskompetansemiljøet, i en epost.

Utviklet i nord

Den nye modellen er utviklet av det statlige barnevernet i Nord-Norge, med bakgrunn i intervjuer av ungdommer, foreldre, institusjonsansatte, saksbehandlere i kommunalt barnevern, fylkesmenn, og ansatte i barne- og ungdomspsykiatrien. Funnene er brukt som et kunnskapsgrunnlag for den nye modellen. Kvæfjord ungdomssenter var først ute med å innføre metoden. Like etter ble det innført i alle omsorgsinstitusjonene i region nord, og så kom resten av landet etter i løpet av vinteren og våren.