Harstad kommune, Harstad Bedriftsidrett og Harstad Tidende samarbeider med å få 10 av befolkningas sangfavoritter ut årets toppturer.

– Sangtekstene finner du på en plakett på fjelltoppen. For å få høre melodien, kan du bruke mobiltelefonen din til å skanne en QR-kode som står ved sangteksten, sier Maren Aurebekk, kulturrådgiver i Harstad kommune.

Krafttak for sang

Siden 2015 har Harstad kommune vært en del av kulturprosjektet "Krafttak for sang". I den forbindelse har de samlet inn 53 sanger nominert av befolkninga i Harstad mellom to permer

– Sang er både helsebringende, læringsfremmende og grensesprengende. Gjennom å synge uttrykker vi våre følelser og kommer nærmere hverandre. Med kulturprosjektet er vi med på å gi innbyggerne et inkluderende sangtilbud uavhengig av funksjonsnivå, alder, bosted og etnisitet, sier hun.

Blant annet kommunen dannet et eget kor for psykisk utviklingshemmede og et annet som er multikulturelt. Barnehageansatte har fått sangopplæring og eldreinstitusjoner bruker sang aktivt for beboerne.

- De syngende eldreinstitusjonene får jevnlig besøk fra det frivillige og profesjonelle musikkfeltet. I tillegg er det et prosjekt som «Syngende skole» som retter seg mot alle barn i grunnskolen.

Fjelltopper

Som en del av "Krafttak for sang" settes det nå opp plaketter av ti kjente sanger på ti av årets «Ti på Topp»-turer i regi av Harstad Bedriftsidrett.

– De som tar turen til Vollstadheia, kan lære seg "Har du fyr" av Ola Bremnes. Broder Lars er også med, og sangen «Å kunne æ skrive» ligger på toppen Blåuran, sier Aurebekk.

Hvis du trenger hjelp til melodien, kan du både høre innspillinger og se musikkvideoer på Harstad Tidendenes hjemmeside. Da må du bare skanne QR-kodene som står ved sangtekstene med mobiltelefonen din.

- Du kan også dele video av sangen din på sosiale medier ved å bruke #tipåtoppharstad2018 og få muligheten til å vinne en turgitar samt mange flotte turartikler. Det vil bli kåret vinnere gjennom hele sesongen, melder Harstad Bedriftsidrett.

Musikkvideoer

Fredag var Harstad Tidende ute med helikopter og fikk spilt inn blant annet «Har du fyr» av Ola Bremnes.

- En av grunnene til at vi ikke er ute på alle toppene er at det ikke er mulig å lande med helikopter overalt. Vi har derfor plukket ut to topper som får innslag fra toppunktet med i våre videoer, sier Kjell Rune Henriksen, sjefredaktør i Harstad Tidende.

Oversikt over sanger og topper:

1. Trillingen/Trollvatnet – Bukkene Bruse

2. Hestbakkheia/Keipen – Soltrall

3. Stortuva – Lille måltrost

4. Dotthaugen – Ola i Gudbrandsdalen

5. Trollvassåsen – Kråkevisa

6. Svartdalsåsen – Det hainle om å leve

7. Stornipen – Barndomsminne fra Nordland

8. Blåuran – Å kunne æ skrive

9. Vollstadheia – Har du fyr

10. Hinnstein – Harstad i vårres hjerter

SANG: På en av årets topper finner du teksten til «Har du fyr» av Ola Bremnes. Foto: Picasa
TOPPJOBB: Piliot Victor Cook, fotograf Tor Sellevold Solbakken, musiker Simon Dankertsen og fotograf Frank R. Roksøy var delaktig i musikkvideoinnspillingen på Vollstadheia fredag. Foto: Regina Steen Bergman Foto: FRANK R ROKSOY
SANGER: – Boka Harstad synger er en del av pilotprosjektet «Krafttak for sang» som Harstad kommune er en del av, sier Maren Aurebekk, kulturrådsgiver i Harstad kommune. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa