Valle jobber selv i helsevesenet med psykiatri, der ideen om forestillingen gradvis har vokst fram. Selve navnet til forestillingen kom da hun erfarte at «uro» stadig ble nedtegnet som årsak til tung medisinering av pasienter.

– Men uro kan også overføres til oss som ikke har en diagnose, og våre mer eller mindre destruktive måter å takle dette på. Jeg ble nysgjerrig på hvor denne rastløsheten kommer fra. samtidig merket jeg meg de øyeblikkene der jeg selv finner ro og tilfredshet. Og så fikk jeg lyst til å se på hvordan musikk kan bidra til å finne roen i oss, forklarer hun om temaet.

Hun bruker selv musikk til å koble ut, slappe av eller for å få fram følelser.

Der finnes en drivkraft

– Dette blir nok ingen gladkonsert. Det har føltes mørkt å jobbe med dette materialet, fordi jeg måtte gå inn i mine egne greier. Men all uro er ikke negativ. Det finnes også en drivkraft der, så det blir begge deler i musikken.

Musikken som hun lager til konsertforestillingen, skal gis ut som eget album i september. Men låtene fremføres for aller første gang på Festspillene i Nord-Norge.

– Jeg har aldri gjort et sånt prosjekt på festspillene før, så det blir virkelig stas. Jeg har vokst opp med festspillene som jeg forbinder med veldig høy kvalitet, så jeg tror jeg setter ekstra høye krav til meg selv på grunn av det.

Tema for årets festspill er enkeltmenneske og det å snakke sammen, og passer som hånd i hanske med Marthes tema.

Tente umiddelbart

– Jeg la fram ideen for festspilldirektøren som tente umiddelbart, og nå blir det premiere. Det blir spennende.

Men hun har spilt på festspillene før. Mange vil nok huske konserten «I Nordhellinga» i Galleri NordNorge, der Valle satte musikk til Sølvi Ytterstads dikt. Den var utsolgt, og fikk fantastiske kritikker. Nå skal hun spille i kinoen.

– Jeg elsker bygget! Det er en kul scene, og et av de mest fantastiske byggene i byen. Jeg får høy puls, for jeg gleder meg sånn!

Hun stiller med sitt faste band der to av musikerne kommer fra Skottland. Men forestillingen får en ekstra dimensjon, da hun har med seg grafiker Geir-Arne Bertheussen på visuelle virkemidler. Harstadmannen har laget videokunst som viser kontrastene i musikken. Han har også vært med å utforme konsertbildet, der Marthe poserer i bar overkropp med kroppsmaling.

Når albumet er lansert blir det turné. Hun har også en drøm på sikt om at forestillingen skal bli en del av Den kulturelle skolesekken. Psykisk helse er meget aktuelt blant dagens unge. Depresjon er på tredje plass av årsaker til at folk ikke jobber. Ensomhet er blitt en folkesykdom, og bruken av antidepressive medisiner har gått kraftig opp blant unge under 18 år de siste årene.

Livet er opp og ned

– Jeg tror vi er mange i dag som trenger å ha mer realistiske forventninger til livet. Livet er opp og ned. Det er sånn for alle, selv om det kræsjer fullstendig med bildet vi alle gir i sosiale medier,

Marthe Valle deltok på Verdens psykiske helsedag i Skånland sammen med Erlend Elias i høst, der hun møtte unge for å diskutere psykisk helse.

– Vi erfarte at de åpnet seg, og det var veldig fint. De var opptatte av at det er konflikt mellom forventningene de opplever stilles til dem, eller hvordan de passer inn.

ro: En ganske rolig Marthe Valle nylig på besøk i hjembyen, men hun måtte inn i egen uro for å lage konsertforestillingen som settes opp for første gang på festspillene. Foto: Tone A. Karlsen