I kommunestyret i går fikk livsgledelederne ved Slottet sykehjem, Kveldssol sykehjem, Bjarkøy sykehjem, Bergseng bo- og servicesenter og Olavsgården utdelt det synlige diplomet på at de har klart kravene. Samtidig ble Bergsodden sykehjem og Stangnes sykehjem resertifisert som livsgledehjem.

Stolt ordfører

– Jeg er stolt og glad over at kommunen har klart dette, sa ordfører Marianne Bremnes.

Hun holdt en engasjert tale der hun tok utgangspunkt i egne erfaringer fra da hun som ung student jobbet på et sykehjem i Oslo som pleiemedhjelper.

– På den avdelingen jeg jobbet var det først og fremst om å gjøre og ha militær strekk i lakenet til pasientene. Det var ikke like nøye hvordan han eller hun så ut på håret. Det var heller ingen som snakket om pasientenes bakgrunn, hva de var opptatt av eller om de hadde behov for annet enn mat og medisiner. Det er i alle fall slik jeg husker det, sa Bremnes.

Nå er de beboere

En av de kvinnelige pasientene var sengeliggende og mentalt svært redusert.

– Jeg fikk beskjed om at stell av håret hennes var nedprioritert. Hun merket det ikke likevel. Det sjokkerte meg, sa ordføreren, og la til: – Heldigvis.

30 år senere er situasjonen heldigvis blitt en annen. Det snakkes ikke lenger om pasienter, men om beboere.

– Det skulle bare mangle. Nå er vi der at alle sykehjem og bo- og aktivitetssentre i Harstad er sertifiserte som livsgledehjem, sa ordføreren.

271 beboere gledes

Hun antydet at det kanskje var på tide å fjerne institusjonspreget i navnet og i stedet putte inn ordet livsgledehjem. For eksempel Bergsodden livsgledehjem.

Ordføreren viste til at ni kriterier skal oppfylles for å bli sertifisert.

– Det er gjort, og nå vil våre 271 beboere på alle våre institusjoner få en verdig hverdag, tilrettelagt for hver enkelt. Alle beboernes interesser og behov er kartlagt, sa ordføreren.

Hun viste til at alle beboerne har sin bakgrunn og sin livserfaring som de tar med seg når de flytter inn i sine nye hjem på kommunens institusjoner.

– Det skal selvfølgelig tas med videre i deres nye hverdag. Det betyr mye for den enkelte å vite at de får stelt håret sitt annenhver uke, eller at de kan følge TV-programmer de er interessert i, sa ordfører Bremnes.

Ros til de ansatte

For det forplikter å være livsgledehjem. Det skal legges til rette for at den enkelte fortsatt kan ivareta sine hobbyer og interesser, og se til personens tidligere historie og bakgrunn. De som ønsker det skal få ha kontakt med dyr og med barn, de skal kunne være ute i frisk luft og ha mulighet til god kontakt med sine pårørende.

– For å få dette til er vi helt avhengige av å ha et godt personale. Det er de ansatte som må sørge for gjennomføringen av livsgledeordningen. Uten disse pårørende er vi maktesløse. I Harstad har vi gode og dyktige ansatte på sykehjem og i institusjoner. De står på og har jobbet lenge for å få denne sertifiseringen i orden, sa ordføreren.

Best i klassen

Hun var innom ett av kommunens sykehjem etter at sertifiseringen var et faktum. Bremnes siterte en av de ansatte:

– Jeg ante ikke at det var så mye jobb med dette, men du verden så moro det har vært.

Trygghet

Ordføreren avsluttet med å takke alle som har stått på og jobbet for å nå målet.

– Vi vet at våre eldre på institusjonene i Harstad får det aller beste, og det er en stor trygghet for oss alle. Hold tak i dette og sørg for at vi fortsatt er best i klassen, sa ordfører Marianne Bremnes.

Sjefen: Kommunalsjef Rita Johnsen er stolt. Foto: andreas Isachsen