Fagereng er glad for at Skånland nå justerer minstearealene for felling av hjortevilt eller elg. Det ble vedtatt i kommunestyremøtet onsdag.

– Det er fint at det kommer en justering, men det som er blitt gjort av justeringer tidligere har ikke fungert hittil, mener Fagereng.

I kommunestyremøtet fortalte han hvordan elg på skoleveien utgjør en fare, samtidig som de store dyrene er uforutsigbare for de minste barna.

Når elgen i tillegg rusler rundt i sentrum av Evenskjer, mener han og flere at dette er beviser på at tiltak må settes inn for å redusere bestanden.

Les mer: - Elgen må skytes

– Den første elgen ble observert her i 1965, så den er egentlig ikke et naturlig habitat her, og bør ikke fredes, sa Fagereng.

Gunn Stabell(H) var opptatt av trafikksikerheten, og frykter man kan få første dødsulykke på grunn av elg.

Kommunestyret vedtok å sette gjeldende minsteareal for hele kommunen (herunder valdene i Grovfjord) til 3500 dekar og 2500 dekar fra og med gårdsnummer 74, Balteskard og 75 Fornes, og videre til fylkesgrensa med Nordland i sørvest.

Ved å justere minstearealene blir det anledning til å felle flere elg, allerede i inneværende jaktår.

Saksbehandler Hans Martin Fløystad innrømmet at elg er et stort problem i Evenskjer-området. Han sa at Skånland kommune har kompensert med å tildele sidevald, i håp om å få tatt ut flere elg, ettersom det ikke skal ha blitt jaktet i Store Skånland på flere år.

– Men det kan jo se ut som at elgen skjønner at de har fritt leide her i området, siden vi stadig får meldinger om elg her. Det aller beste er om grunneierlagene får i gang jakta, men det virker litt fastlåst akkurat nå, sa Fløystad.

– Det finnes ikke noe grunneierlag. Jeg tror man heller sliter med å finne ut hvor mange hjemmelshavere det er her. For eksempel på gårdsnummer 16 tror jeg minst det er 100 stykker, så de trenger kanskje litt hjelp fra kommunalt hold, kvitterte Fagereng.

Han eksemplifiserte med at man i Skånland også bør få elg-stengsler som er brukt med stort hell i Sverige, for å hindre at man får elg på sjøsiden av E10.

– Dere snakker om sjøsiden av E10, men dette er et akkurat like stort problem i Sandstrand- og Grovfjord-området. Jeg har daglig elg i hagen min, så dette er et generelt problem, sa Lars-Kristian Berg (Ap).

Varaordfører Odd Are Hansen (SV) spurte om man kan gå ytterligere ned på dekar for å få tatt ut mer elg, men administrasjonen sa at de vil evaluere effekten av dagens vedtak, før man eventuelt må sette i gang en ny høringsrunde.

– Vi er ansvarlig for at man har ei god forvaltning av elg også, sa Fløystad.