Nordnorske entreprenørers serviceorganisasjon SA(NESO) utviklet med støtte fra Innovasjon Norge et eget topplederprogram for daglige ledere i entreprenørbedrifter i 2011. Nå legger de 1,5 millioner på bordet til dem som vil være med på det de beskriver som «tidenes lederløft i byggebransjen i nord».

Egen lærlingskole

NESO er en bransjeorganisasjon for 124 utførende bygg- og anleggsbedrifter fra Finnmark til Nord-Trøndelag. Kompetanseleder Jack Johnsen i NESO informerer i ei pressemelding om at lederutviklinga nå skal omfatte både toppledere og mellomledere med personalansvar.

- På 2000-tallet gikk byggebransjen glipp av mange flinke fagfolk ved at ungdom som var mer praktisk enn teoretisk anlagt sluttet på videregående yrkesfag i løpet av de to første årene med teori. I 2009 startet derfor NESO en egen lærlingskole med teori og praksis fordelt over alle fire årene.

Vekselmodell

I 2017 fikk NESO, som de første i landet, tillatelse til å starte egen yrkesskole (friskole) for byggfagene etter denne modellen med veksling mellom teori og praksis gjennom læretiden.

- Lederskolene til NESO er åpne for alle, men det er kun medlemsbedrifter i NESO som får nyte godt av støtten på 50.000 (Topplederskolen) og 10.000 (Mellomlederskolen) kroner per deltaker.