Kan bli dyrt

Flere kunder er tilbøyelige til å kjøpe svart arbeid når de vil ha hjelp til maler-, murer- og snekkerarbeid enn rørlegger- og elektrikerarbeid. Særlig i markedet for rehabilitering, ombygging og tilbygg finner man useriøse bedrifter, men konsekvensene av å velge slike er mange.

– Du har ingen garanti på arbeidet som er utført og du mister klageretten. Hvis noe går galt eller arbeidet ikke fullføres, må du hente inn andre for å rette opp arbeidet. Det kan koste, sier samarbeidspartnerne.

Du kan også måtte betale inntektsskatt, trygdeavgift og merverdiavgift som den næringsdrivende har unndratt, slik at du ender opp med å betale to ganger for det svarte arbeidet.

Risikerer fengsel og HMS-ansvar

Du kan også bli anmeldt og dømt for medvirkning til skatte- og avgiftsunndragelser. Høyesterettspraksis fra 2010 viser at du da kan risikere ubetinget fengsel.

– Det er så mange lovlige og dyktige håndverkere og aktører på markedet, at det ikke er noen grunn til å velge de useriøse, sier samarbeidspartnerne.

Risiko og ansvar knyttet til HMS kan også være en del av ansvaret du har som oppdragsgiver, og useriøse aktører har ikke alltid sikkerheten for sine medarbeidere i orden.

Samfunnsproblem

– Svart arbeid er dessuten et samfunnsproblem. Fellesskapet finansierer trygdeordningene gjennom skatter og avgifter, og velferden kommer under press når folk benytter seg av svart arbeid.

Det bidrar også til konkurransevridning for de seriøse aktørene som faktisk følger regelverket, og gjør det vanskelig for dem å overleve.

– I noen delbransjer er grunnlaget for seriøs drift i det hvite markedet i ferd med å forvitre, sier de.