Økonomiutvalgets medlemmer steilet da enhetsleder Svein Arne Johansen informerte om det siste kostnadsoverslaget fra konsulentselskapet. Prosjektet er blitt betydelig større og dobbelt så dyrt som planlagt.

- Hårreisende

Administrasjonen vil ruste opp hele torgområdet og alle gågater. Her skal det komme infrastruktur, gatevarme, møbler og belysning både på gateplan og på fasader.

Frps gruppeleder Eivind Stene mente administrasjonen hadde strukket strikken for langt.

– Jeg synes det er hårreisende at det skal brukes 5 millioner kroner bare i prosjektering, planarbeid og konsulenthonorar – og til de gule stripene. Det er et mysterium at det er mulig å bruke så mye penger på planlegging. Og det før vi får satt spaden i jorda. Vi bevilget de 10 millionene for at rullestolbrukere og barnevogntrillere skulle få ta seg over torget på en god måte. Dette prosjektet vi nå får oss forelagt er noe langt annet enn det vi ba om, sa Eivind Stene.

Gigantisk

Heller ikke KrFs Per Pedersen kjente igjen prosjektet.

– Det vi nå får presentert ser flott ut, men vi har ikke sett alle kostnadene. Har administrasjonen fått politiske signaler om at det var dette vi skulle gå for? Prosjektet er blitt gigantisk, konkluderte Pedersen.

Jostein Rasmussen (Frp) viste til at Harstad havn hadde laget et flott kaianlegg med et overflatebelegg som kostet betydelig mindre.

– Det kan bli skikkelig ubehagelig hvis kostnadene med å restaurere torget blir sammenlignet med det arbeidet havna har gjort. Vi la inn 10 millioner kroner for at administrasjonen skulle gjøre Rikard Kaarbøs plass tilgjengelig for alle. Vi sa ikke at «her kan dere gjøre hva dere vil i sentrum», sa Rasmussen.

– Vi tok godt i

Leder i økonomiutvalget, Aps Kari-Anne Opsal, følte seg matt.

– Politikerne tok godt i da vi bevilget 10 millioner til Rikard Kaarbøs plass. Men vi ble bekymret da administrasjonen startet en prosess som var langt større enn det vi bestilte. Jeg kan ikke huske at vi har bedt om en fornying av hele sentrum. Det er brukt mye penger på andre ting enn det vi ga signaler om. Mener administrasjonen at de lojalt har fulgt opp den bestillingen de fikk fra oss? Er dette en god måte å drive dialog med politikerne på, spurte Kari-Anne Opsal.

Dette mener konsulentselskapet at det vil koste for år ruste opp torgarealet

Byggekostnader: 3 millioner

Rivekostnader: 335.000

Bygningsarbeider: 600.000

Gatevarme: 1,9 millioner

Elektro: 885.000

Dekke, drenering: 8,9 millioner

Reserve 25 prosent: 5 milllioner

mva: 6,3 millioner

Skisseplan, formingsveileder, midlertidig asfalt: 2 millioner

Prosjektsum inkl. mva: 31 mill

Prosjektsum uten mva: 24,7 millioner

Brostein: Opprinnelig var planen at Rikard Kaarbøs plass skulle få nytt dekke.

Tok ikke selvkritikk

Rådmann Hugo Thode Hansen mente administrasjonen hadde fulgt bestillingen de fikk, og at både planutvalget og kommunestyret var informert.

– Det må ikke komme som en overraskelse at det blir dyrt å jobbe i sentrum. Dessuten har vi fulgt sentrumsplanen som legger til rette for et attraktivt sentrum.

– Så du tar ingen selvkritikk, spurte Opsal

– Nei, men jeg er like overrasket som dere over at de økonomiske kalkylene ble så høye, sa rådmannen.

Sps Noralf Leitring forsvarte rådmannen.

– Nå må vi gjøre et valg om hva slags løsning vi går for. Skal vi fortsette og klatte, eller skal vi tenke helhet. Skal vi gjøre noe med sentrum, må vi gjøre det skikkelig, sa Leitring.

Et enstemmig økonomiutvalg vedtok at prosjektrammen, de allerede bevilgede 10 millionene, skal være uendret. Etter at anbudsrunden er gjennomført, får formannskapet fullmakt til å justere rammen. Fjernvarme i grunnen og andre elementer skal legges inn som en opsjon i anbudet.