Den kjente forretningsmannen fra Harstad kjøpte på 90-tallet en hytteeiendom på Bjarkøy i et område ferdig regulert til hyttebygging. Senere ble området underlagt midlertidig, og til slutt permanent kulturminnefredning av fylkeskonservatoren i Troms.

Tilbudt kroner null

Bordevich får ikke sette så mye som en spadespiss i jorda, selv om det ikke er funnet noen kulturminner på hans tomt. Hans tomt regnes for å ligge for nært opp til kulturminnene, til at det kan tillates hyttebygging.

I realiteten gjøres eiendommen verdiløs for den bruk det ble kjøpt for på 90-tallet. Han fremsatte så et krav om erstatning for tapet han har lidt. Det ble blankt avvist. Bordevich ble tilbudt kroner null. Nå har han stevnet departementet for retten for å få erstatning. Saken er berammet i Trondenes tingrett 29 og 30. mai. Årsaken til at saken går over to dager er at retten skal på befaring på Bjarkøy.

Taktisk av staten

Det er ubestridt at staten gjennom fylkeskonservatoren kan vedta permanent vern av kulturminneområder. Spørsmålet er hvilke rettigheter vi som privatpersoner og bedrifter har til å få utbetalt erstatning for tap vi har lidt i forbindelse med den offentlige båndleggingen av vår private eiendom til kulturminnevern?

Det skal ikke eksistere så mange dommer på akkurat denne type saker. Tingrettens avgjørelse i saken kan dermed være med på å danne presedens for mange lignende rettsoppgjør i årene fremover. Noe som etter alle solemerker forklarer statens steile holdning når det gjelder Bordevichs krav om erstatning.

Advokat Øystein Sagen fra Eurojuris Harstad representerer Bordevich. Departementet er representert ved regjeringsadvokat Knut-Fredrik Haug-Hustad. Rettens administrator er dommerfullmektig Markus Arentsen.

KLAR: Advokat Øystein Sagen ved Eurojuris Harstad representerer Bordevich. Arkivfoto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy
ERSTATNINGSVEGRING: Regjeringsadvokat Knut-Fredrik Haug-Hustad representerer departementet. Arkivfoto: Vidar Eliassen