I en interpellasjon i kommunestyret torsdag tar Eilertsen opp saken.

Sårbar gruppe

– Godt over 80 prosent av dem som omkommer i brann, får kommunale tjenester som hjemmehjelp eller hjemmesykepleie. Det er altså de mest sårbare gruppene som dør, sier Eilertsen.

Han stiller følgende spørsmål til ordføreren:

Hvor mange har omkommet i brann i en kommunal bolig, omsorgsbolig eller innleide boliger i Harstad siden tusenårsskiftet?

Følger kommunen opp sine innbyggere som bor i kommunale boliger, omsorgsboliger eller innleide boliger tett og sjekker om funksjonsevnen forverres med årene.

Bekymringsmeldinger

Hvor ofte gjennomføres det branntilsyn i disse boligene?

Følger kommunen opp bekymringsmeldinger fra pårørende, hjemmetjenesten, huseiere og andre med tanke på brannfare?

Har kommunen en egen plan for brannforebygging, spør Eilertsen.

– Som folkevalgte i Harstad er det viktig at vi får oversikt over arbeid med brannforebygging i kommunen. Og spesielt overfor de mest sårbare menneskene, som gjerne bor i kommunale boliger eller omsorgsboliger, sier Eilertsen.

Eilertsen sier at Fremskrittspartiet er bekymret for brannsikkerheten til de mest sårbare gruppene. Han viser i den forbindelse til et skrekkeksempel der en mann omkom i en brann i kommunal bolig i Horten.

– Det gjorde et sterkt inntrykk på meg, sier Eilertsen, og legger til:

Nullvisjon

– Fremskrittspartiet foreslår at vi skal ha en nullvisjon for antall drepte i brann i Harstad, noe som jeg tar som en selvfølge. Men denne visjonen må innarbeides i alle kommunale planer og utgjøre en reell forskjell for de spesielt utsatte gruppene, sier Eilertsen.

Han mener det også kan være behov for å gjennomføre ekstraordinært branntilsyn i kommunale boliger og omsorgsboliger, dersom det skulle vise seg at dette ikke er fulgt opp godt nok .

– Det må det også vurderes ekstraordinære tiltak dersom kommunen ikke har gode nok planer og brannsikring i kommunale boliger og omsorgsboliger, sier Kristian Eilertsen.

RESSURSER: Kristian Eilertsen tar opp brannsikkerheten i omsorgsobligene. Foto: Frank R. Roksoy