I 50 prosent av tilfellene har Mattilsynet funnet brudd på dyrevelferdsloven. I kun ett tilfelle endte bekymringsmeldingene med anmeldelse til politiet, melder Vesterålen Online.

Ferske tall fra Mattilsynet region nord, som omfatter fylkene Nordland, Troms og Finnmark fylker, viser at det så langt i år har kommet inn til sammen 652 bekymringsmeldinger for Nord-Norge. 492 av disse er knyttet til dyrevelferd.

71 prosent økning

– På samme tid i fjor hadde vi fått inn 289 bekymringsmeldinger angående dyrevelferd for Nord-Norge. Når det hittil i år er registrert 652 bekymringsmeldinger, er det en stor økning på 71 prosent fra fjoråret.

– Dette er også langt høyere enn gjennomsnittet for hele landet sett under ett, som hadde en økning på 32 prosent i samme periode, sier avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet avdeling Midtre- Hålogaland til Vesterålen Online.

Kjæledyr

Av de 494 bekymringsmeldingene som gjaldt dyrevelferd, handlet 101 meldinger om bekymringer knyttet til kjæledyr.

129 bekymringsmeldinger er fulgt opp med inspeksjon. 17 ble underlagt saksbehandling. 19 meldinger gjaldt ikke Mattilsynets forvaltningsområde. 91 meldinger var dupletter, der Mattilsynet allerede hadde fått inn en melding knyttet til tidligere sak.

Ønsker at flere skal melde fra

– 125 meldinger gav ingen videre oppfølging. Det vil si at vi har registrert meldingen i vårt system og gjort en vurdering om at dette er forhold som ikke skal følges opp, verken med tilsyn eller saksbehandling i denne omgang.

– Skulle det komme flere meldinger om sakene kan det være at vi tar en revurdering. Det er derfor viktig at en ikke lar være å melde inn til oss i saker en ser gjentar seg over tid, sier avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet til Vesterålen Online.

– Det er flott at flere melder inn til oss. Det viser at flere har blitt kjent med bekymringsknappen som ligger på Mattilsynets hjemmesider. De aller fleste som melder inn til oss er anonyme. Det er viktig at de beskriver det de ser nøyaktig, slik at det er lett for oss å forstå hva som sett og bedre kan følge opp saken, sier avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet til VOL.

mattilsynet: Avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet. Foto: Odd Leif Andreassen Harstad Tidende