I et brev som daglig leder Vegard Vik i Harstad Bil AS har mottatt skriver partner og advokat Lewis Willmott at en klient som døde et sted i Europa i januar 2014. Klienten var en holden mann som tilfeldigvis hadde samme etternavn som mottakeren i brevet, Bergan.

– Siden du har samme etternavn kan du gjøre krav på disse pengene, skriver Willmott.

– Ettersom jeg er den avdøde advokaten (Joda, det står slik i brevet) har jeg fått i oppdrag å finne slektninger til den avdøde.

Og beløpet Ole Bergan kan få er 30 prosent av totalsummen, det vil si 11,9 millioner kroner. Advokaten tar 50 prosent og 20 prosent loves til et godt formål.

Ikke snaut, tenker du kanskje.

Vi har hørt om disse såkalte Nigeriabrevene, som er betegnelsen på et utbredt forsøk på svindel gjennom e-post og Internett, og vanlig brev.

Etter at internett og e-post ble vanlig, har alle slike henvendelser kommer elektronisk.

Dog ikke brevet til Ole Bergan. Det kom som et helt normalt brev, en forsendelse det er betalt 2,90 leu for. Leu er myntenheten i Romania, der brevet ble postlagt. Altså ikke Storbritannia der advokaten befinner seg.

– Slike mailer med muligheter for storgevinster mottar vi rett som det er, forteller Vegard Vik i e-posten der det "forlokkende" brevet var vedlagt.

– Det som er spesiellt med denne er at det er sendt per brev, ifølge frimerker postet fra Romania, mens avsender angivelig har tilhold i London. Hvorvidt noen går på limpinnen er vanskelig å si, men det kan kanskje være greit for allmenheten å vite at slike svindelbrev eksisterer, legger Vik til.