I sjømannskirka i San Francisco på USAs vestkyst ble det norskamerikanske fellesskapet feiret med rømmegrøt, enormt kakebord, sløyfer på jakkeslaget, og bunader.

Harstadværingen Anne Marie Losnegård hadde tatt turen til «Kjerka» sammen med en venninne, for det er det man gjerne gjør på en ledig feriedag i San Francisco.

Som i Harstad gikk fjorden hvit av en fresk nordlig, som fikk norske, svenske, amerikanske og andre nasjoners flagg til å piske hørbart til ære for den norske nasjonaldagen. Sjømannskirka klorer seg skrått fast i en bratt bakke opp en av høydene i den amerikanske tekno-byen, med utsikt til både Alcatraz og Golden Gate-brua, og rett som det er trekker byens berømte kabel-trikker skramlende forbi.

Dyrker relasjoner

De mellom hundre og femti og to hundre frammøtte var barn, voksne og godt voksne, og alle med et ønske om fortsatt velvære og fortsatt godt forhold mellom Norge og USA.

En bunadskledd sjømannsprest Gisle Meling førte de frammøtte både gjennom et flere kvadratmeter stort kakebord og et par timer velregissert festprogram, med kulturelt innhold plassert nær det norske nasjonalhjertet. Allsangen hørtes bra godt, og både den norske og amerikanske nasjonalsangen be avlevert.

Grunnloven ble minnet, og et toppunkt kan ha vært den varme hilsenen fra kong Harald og dronning Sonja, høytidelig resitert i det lille kirkeskipet.

Meling er født i Stavanger, og har klar tilhørighet til vår region gjennom kona Anniken fra Lødingen. Familien har hytte i Tjeldund.

Årets største fest

For Sjømannskirka er 17. mai årets største fest, og har strukket seg over to dager. I tillegg til festkvelden består feiringa av en stor utendørs piknik ved West Fort Miley i en annen del av San Francisco. Den skjedde lørdag, med godt besøk, grilling, uteleker og togmarsj.

Nordnorske dialekter befant seg godt representert i det lettliva selskapet på selve dagen, og kvelden fant sin ende etter norsk konsul i byen, Therese Saurs festtale og – selvsagt – nasjonalhymnen «Fagert er landet». På det tidspunktet var den syttende godt over i den attende mai hjemme i Harstad, ettersom San Francisco lunter ni timer etter det norske døgnet.

KAKEBORD: Ingen Kvæfjordkake, som visstnok er vanskelig å få til, men flere kvadratmeter av alskens slag gikk ned på høykant. Foto: Knut Godoe
FLAGGPROSESJON: Både det norske, amerikanske og kaliforniske flagget ble høytidelig båret gjennom kirkerommet i Sjømannskirka. Foto: Knut Godoe
SANG OG SPILL: Familien Meling sto selv for god underholdning, med sanger signert Paus og Bremnes. Pianisten Ken Muir bidro med musikk av Henning Sommerro og Edvard Grieg. Foto: Knut Godoe