Den 17. mai er Norges nasjonaldag. På denne dagen i 1814 ble Norges grunnlov datert og undertegnet av presidentskapet i Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Folkefest

Hele dagen var full av aktiviteter, og lite sol hindret ikke folk i å feire nasjonaldagen. 17. mai-toget startet fra Harstad sykehus klokken 10.30, og da toget nærmet seg sentrum var det tettpakket med personer på alle kanter.

Etter toget trakk folk seg til torget, der det var duket for konsert med Hærens musikkorps, dirigent Trond Husebø og forsanger Siv Cathrine Johansen.

Taler

Sanger og låtskriver Marthe Valle fikk æren av å være taler på årets 17. mai.

– Kjære alle sammen, gratulerer med dagen! For en fantastisk dag, og så herlig å se så mange flotte festkledde Harstadværinger, sier Valle.

Syriske flyktninger

Valle brukte stor deler av talen sin til å snakke om sitt første møte med flyktninger fra Syria, da hun jobbet i akuttmottaket på Lesvos.

– Denne vinteren, midt i flyktningkrisa, viste nordmenn hva de er laget av. De ga penger, klær, tid og solidaritet. Mange barn måtte legge ut på flukt, og en av disse ungene delte jeg en time med på klinikken. Han het Anas og var seks år, alene på flukt med mammaen sin. Det forundret meg at det var så lett å få han til å smile, forteller hun.

– Trenger 17. mai hvert år

Valle understreker at fred, frihet og demokrati er noe vi aldri kan ta for gitt.

– Disse verdiene må ligge i oss som reflekser i ryggmargen sånn at vi alltid er klare for å forsvare de, også når vi minst venter det. Også når det er på vegne av andre, i solidaritet med dem som ikke lever i fred og frihet, og i møte med mennesker som drømmer om bare en flik av samfunnet vi lever i.

– Vårt perspektiv er ferskvare, og vi trenger en 17 mai hvert eneste år for å både hedre de som kom før oss, og for å sette pris på friheten, forklarer hun.