Begge er bosatt sørpå, jobbet i samme butikk-kjede, og var i fjor i Harstad på en forretningsreise. De møttes for første gang på et utested i sentrum. Partene kjente ikke hverandre fra før, men fornærmede visste hvem mannen var på grunn av hans stilling i kjeden.

Trekk av SM

De havnet til slutt på mannens hotellrom, hvor de begynte det begge parter beskrev for retten som et frivillig samleie. Fornærmede var på dette tidspunkt såpass beruset at hun bare husket bruddstykker av hendelsen.

Ifølge hennes forklaring utartet akten seg til sex hun ikke har noen interesse av, med sadomasochistiske (SM) trekk. Det er for øvrig en seksuell legning som i hovedsak dreier seg om å dominere andre eller selv å bli dominert. Eller å gi eller bli påført smerte. Det er grunnleggende i SM at dette foregår frivillig. Noe kvinnen mente det ikke var. Selv om hun ikke kunne huske om hun verbalt motsatte seg handlingen.

Dominans

I tillegg til å holde henne fast og tildele henne uønskede slag på kroppen, trakk mannen henne i håret, og spurte henne «hvem sjefen var». Noe han like godt svarte på til seg selv med: «det er deg». Hun klarte da å komme seg opp i sittende stilling i senga, og ga klar melding om at hun ikke likte det. Hun kalte også mannen «et monster», men tok ingen initiativ til å avslutte den seksuelle kontakten.

Etter dette husket hun lite annet enn at hun ble kastet rundt i rommet, og at hun forlot rommet etter at mannen hadde sovnet.

– Samtykket

Næringslivstoppen hadde en annen versjon i sin forklaring til Trondenes tingrett. Han fortalte at kvinnen selv hadde gitt uttrykk for at hun ønsket «røff sex». Han mente også at han stoppet akten i samme øyeblikk han fikk mistanke om at hun ikke var helt med på leken lenger.

Dagen etter utvekslet partene meldinger på Facebook til hverandre, i en gemyttlig tone. Kvinnen forklarte i retten at hun fortrengte hendelsen fra natten før, og bare forsøkte å virke grei. Men allerede kvelden etter episoden gikk hun på oppfordring fra en annen kollega til politiet i Harstad for å anmelde saken.

Voldtektsmottaket

Hun hadde som intensjon å anmelde forholdet som en voldshendelse. Men ble etter hvert sendt til overgrepsmottaket på sykehuset. Der uttalte hun til leger at samleiet var frivillig, men ikke volden. Hun motsatte seg gynekologiske undersøkelser. Kvinnen hadde til dels store blåmerker på kroppen.

For retten ble det hele derfor et spørsmål om kvinnen samtykket til volden under samleiet, eller om mannen skulle dømmes for kroppskrenkelse. Etter en samlet vurdering fant tingretten det bevist at kvinnen forut for samleiet sa at hun ønsket røff sex. Inkludert bruk av flat hånd og røsking i håret. Etter rettens vurdering er dette å betrakte som et samtykke. Den fant det er rimelig tvil om hvorvidt mannen har gått for langt i sine handlinger. Når det gjelder påstanden om at han «kastet henne rundt i rommet», fant ikke retten det bevist. Mannen ble frikjent for kroppskrenkelse.

Pengekrav

Kvinnens bistandsadvokat fremmet krav om oppreisning begrenset oppad til 150.000 kroner. Ikke minst siden saken opprinnelig ble etterforsket som en voldtektssak. Etter en helhetsvurdering har retten kommet til at den samlede tvilen er så stor at det ikke foreligger klar sannsynlighetsovervekt for at det har funnet sted en forsettlig eller grovt uaktsom voldtekt. Næringslivstoppen ble derfor frikjent for oppreisningskravet.

Forsvarer Tom Ovesen hadde på vegne av mannen lagt ned påstand om dekning av omkostninger til reise og opphold i forbindelse med rettssaken på til sammen 4.774 kroner. Kravet ble tatt til følge av retten, og staten må betale mannen denne summen.

Dommen var enstemmig.