– Å kutte i antall senger – og dermed stillinger – vil få svært negative ringvirkninger for hele sykehuset vårt. Det vil ramme pasientgrupper hardt.

Det sier nestleder i Fagforbundet ved UNN Harstad, Siv Irene Iversen og plasstillitsvalgt på rehaben, Linda Nordlund-Solvang. Sistnevnte har jobbet ved rehabiliteringsavdelingen siden den åpnet i 1995.

Spill for galleriet

– Vi har en fantastisk veldrevet avdeling med høyt kvalifiserte pleiere. Halvparten av dem som var med fra starten i 1995, jobber fortsatt i avdelingen. I løpet av alle disse årene har vi ikke hatt én eneste pasientskadeerstatning. Bare det sier litt om kompetansen, sier Nordlund-Solvang.

Det var like før jul i fjor at lederteamet ved UNN Harstad ble orientert om at UNN-ledelsen i Tromsø hadde planer om å fjerne fire av 13 rehabiliteringssenger ved sykehuset i Harstad. Den endelige beslutningen kom i 27. februar i år.

– Prosessen skjedde uten at tillitsvalgte og vernetjeneste ved UNN Harstad var involvert. Det er brudd på Hovedavtalen. På allmøtet i Harstad 23. april beklaget ledelsen at de har brutt Hovedavtalen, og lovet å begynne på nytt. Vi opplevde beklagelsen som spill for galleriet. Prosessen med å ruste opp avdelingen i Tromsø på bekostning av Harstad, er i full gang. Det er allerede søkt etter åtte sykepleierstillinger, der halvparten av ressursene skal hentes fra vår avdeling. Vi har gitt klar beskjed om at vi ikke lenger har tillit til ledelsen i Tromsø, sier Iversen og Nordlund-Solvang.

Frustrasjon og sinne

Da vil 4,5 stillinger forsvinne. Beholder de 11 senger, kan hele staben opprettholdes.

– Men da vil det lønne seg for UNN å beholde alle 13 sengene – de to siste krever jo ingen ekstra bemanning, sier de.

Det skaper frustrasjon og sinne blant ansatte og tillitsvalgte i Harstad at rehabiliteringsavdelingen – selve flaggskipet på sykehuset – er i ferd med å bli rasert.

Slipper korridorseng

– Etter Samhandlingsreformen får vi stadig sykere pasienter til vår avdeling. Rehab-avdelingen avlaster Medisinsk og Kirurgisk avdeling når de har korridorpasienter og vi har ledig kapasitet, sier Nordlund-Solvang.

Rehabiliteringsavdelingen gir ikke bare opptrening til slagpasienter.

De er glad for opprøret i befolkningen, og håper ledelsen i Tromsø tar til vett.

– Vi heier gjerne på UNN Tromsø og håper de får flere rehab-senger og stillinger. Men ikke ta dem fra Harstad. Her driver vi 5000 kroner billigere per seng per døgn, enn i Tromsø, sier Iversen og Nordlund-Solvang.

– Prosessen ved rehaben kom skjevt ut

Klinikksjef ved Nevro-, ortopedi- og rehabiliteringsklinikken i UNN, Bjørn-Yngvar Nordvåg, sier kapasiteten i Harstad skal vurderes på nytt når resultatet av risikovurderingen foreligger.

Endelig avgjørelse er planlagt tatt i midten av juni.

– Når det gjelder de to sengeplassene som i dag disponeres av Nordlandssykehuset, vil det være avgjørende om nåværende avtale opprettholdes, sier han.

– Tillitsvalgte i Harstad er svært kritisk til prosessen rundt rehab-seksjonen i Harstad.

– Vi har beklaget overfor de tillitsvalgte at prosessen kom skjevt ut. Dette ble blant annet tatt opp i møte med de ansatte 23. april. Fokus er nå å få til en god prosess videre. Tillitsvalgte engasjeres både i risikoanalyse rundt endringsforslaget og i drøfting av det endelige resultat for prosessen, sier han.

– Tillitsvalgte er også kritisk til at det lyses ut åtte stillinger ved rehaben i Tromsø uten at det er tatt endelig avgjørelse for Harstad.

– Det er, eller vil bli, ledige stillinger i Tromsø. Ingen tilsettes i stillinger som ikke er opprettet, sier Nordvåg.

– Det hevdes at Harstad driver 5000 kroner billigere per rehab-seng per døgn enn Tromsø?

Nordvåg kjenner ikke til hvordan beløpet er beregnet.

–Rehabiliteringsvirksomheten i Harstad og Tromsø er ikke direkte sammenlignbar, og derfor er det svært vanskelig å lage et riktig regnestykke. Det er høyere kostnader i Tromsø forbundet med rehabilitering av pasienter med svært komplekse skader etter traumer og alvorlig sykdom. Ofte med varierende grad av hjerneskade. Det dreier seg om tidkrevende rehabilitering av de aller mest kompliserte pasienter fra hele regionen. Slike pasienter krever mye mer bemanning og et bredere tilbud, enn pasienter med lettere rehabiliteringsbehov som både Harstad og Tromsø gir tilbud til. Seksjonen i Tromsø har også en egen legevaktordning som er med på å øke kostnadsbildet, sier han.

Det hevdes også at hvis 11 senger blir opprettholdt, vil den 12. og 13. senga være gratis fordi det må være like mye personell på som ved 11 senger.

– Dette er ikke riktig. Beregningene som denne vurderingen er basert på, er feil. Bemanningsforholdene vil bli en del av den endelige vurdering i saken, sier klinikksjefen.