Folk på Refnes har lenge ønsket skuta dit peppern gror. 14. desember i 2016 forsvant den under overflaten mens den lå til kai. I mellomtiden har kaia kommet i en så dårlig forfatning, at den kan snart ikke brukes som plattform for noe som helst.

Med forbehold om været gjøres det i helga et ærlig forsøk på å dra skuta til steinkaia inne ved land, for å kunne starte lensingen av fartøyet. Varodden er en strukturbåt bygget i 1956. 14. desember 2016 sank den ved kai på Refsnes. Siden har det blitt gjennomført forsøk på å heve båten, uten hell.

Varodden er eid av en stiftelse, «Varoddens venner». Senest i fjor høst ble det sendt ned dykker. Man forsøkte å pumpe gamle traktorslanger man hadde dyttet inn i hulrommene fulle av luft, for å få skuta på rett kjøl, uten at den falt fra hverandre. Det viste seg å være krevende. Da det i tillegg begynte å bli lovlig kaldt i vannet, måtte man gi opp og vente på våren. Den er kommet.

I helga gjøres det et nytt forsøk. Får man buksert båten til steinkaia er målet å få den lenset, slik at den ved hjelp av solide kraner kan løftes opp på tørt land. Båten kan ikke heves med vanntrykk innenfra. Da går den i tusen knas. Den er tross alt designet for å holde sjøvann ute, ikke inne i den.

Lykkes man med å få båten på tørt land, skal den brekkes opp, lagres i containere, og leveres som avfall. Varodden har et langt liv som blant annet snurper bak seg. Den er utrustet med en MAN-motor på 320 hestekrefter, er 4.5 meter bred og 16,3 meter lang (54 fot). Bruttotonnasjen er 34 tonn.