Villsau fra Kasfjord er på plass:

På jobb for museum

Det er ellevte året på rad Sør-Troms Museum har sommeransatte på fire bein.

sommerjobb: Det er ellevte året på rad Sør-Troms Museum har sommeransatte på fire bein. Mandag var villsau fra Kasfjord på plass på Trondenes.   Foto: Tanja Emilie Åmo, Sør-Troms museum

NATURLANSKAP: De første 14 villsauene ankom Trondenes mandag – fem sau og ni lam.   Foto: Tanja Emilie Åmo, Sør-Troms museum

RYDDER: Villsauene fra Kasfjord er skjøtselsarbeidere. De gnafser i seg hundekjeks og høymugle, og verstingen tromsøpalmen er blant livrettene. Foto: Tanja Emilie Åmo, Sør-Troms museum. 

POPULÆR: Villsauene er populære for dem som besøker Trondenes sommerhalvåret.   Foto: Tanja Emilie Åmo, Sør-Troms museum

FAKTA
nyheter

– Villsauene fra Kasfjord er skjøtselsarbeidere. De gnafser i seg hundekjeks og høymugle, og verstingen tromsøpalmen er blant livrettene, opplyser Tore Einar Johansen, avdelingsleder ved Sør-Troms museum.

– De første 14 ankom mandag – fem sau og ni lam. Etter hvert som både gress og ugress spretter opp vil de få selskap av flere, i tillegg til kalver fra Undlandet.

– Villsauene er populære for dem som besøker Trondenes sommerhalvåret. Det er mange som setter pris på at de er der og bidrar til å vedlikeholder kulturlandskapet, sier han.

– Vi har fått til et bra opplegg der det også er tilgang på vann for villsauene. Vi oppfordrer også de forbipasserende til ikke å mate sauene med mat eller kraftfor, sier Johansen.

Villsauene vil være på innhegningen ved veien på Trondenes og mot Laugen hele sommeren.

– Om en måned vil vi også får kyr på beite på siden mot Altevågen. Vi har hatt god erfaring med å ha disse ansatte på fire bein på visitt hver sommer. De gjør en god jobb og de er til glede for mange som passerer, sier Johansen.

Sist mandag ble villsauene fra Kasfjord sluppet på beite på Trondenes og fotograf Tanja Emilie Åmo ved Sør-Troms museum var på plass for å forevige begivenheten.

Miljødirektoratet gir støtte til skjøtsel med våre firbeinte, som vedlikeholder landskapet på historiske Trondenes.


– Villsauen går ute i all slags vær hele året og trenger bare ly for det verste været. Den er sky, den lar seg ikke lokke og fjerner seg når mennesker kommer i nærheten, den er meget nøysom og klarer seg selv. Sauen må pleies og sankingen kan være en utfordring.

– Villsauen nyttiggjør seg beiter som ikke vanlige sauer eller andre husdyr kan bruke. Den spiser både lyng, busker, urter, bark, einer, og er hele tiden på jakt etter nye smaker. Dette beiteopptaket gjør at kjøttet blir mildt og velsmakende, og med en anelse viltsmak. Den er ekspert i å holde kulturlandskapet i hevd ved at den beiter ned kratt og småskog. Villsauen liker seg best ute og krever derfor sjelden fjøs – tre vegger og tak holder lenge.

– Sør-Troms Museum ønsker å bevare kulturlandskapet og ser på fortsatt kultivering som et viktig tiltak for å bevare det kulturminnet kulturlandskapet er.

– Sommeren 2008 startet museet opp med et beiteprosjekt i området mellom prestegårdstunet og Laugen. Området ble gjerdet og utegangersau eller gammel norsk sau beitet i området.

(Kilde: Sør-Troms museum.)

Tore Skadal