Blant de aller største artistene på Bakgården i sommer finner du det svenske stjerneskuddet Zara Larsson (19). For å hente svensken, som blant annet hadde EM i fotball-låten i 2016 sammen med David Guetta, måtte festivalen først skaffe større scene og plass til et publikum på 4.000 mennesker.

– Vi har tidligere gått glipp av artister som ikke har hatt lyst til å spille for 2.300 mennesker som er kapasiteten i den gamle bakgården. Nå får vi plass til omtrent dobbelt så mange, sier festivalsjef Jan Santocono.

Festivalen flytter ikke langt, men får betraktelig med plass å boltre seg på når den nye scenen flyttes til området rundt inngangen til Nordic Hall og Trondenes tingrett. Publikum skal være på parkeringsplassen og gaten utenfor Harstad kino. Til sammen utgjør dette over 1.700 kvadratmeter.

Større budsjett og mer risiko

Med større artister og større scene, faktisk nord-Norges største, er også budsjettet større enn noensinne. Festivalen feirer sitt 10. arrangement i år, og det skal merkes.

– Vi skal i alt bruke 9,4 millioner kroner på årets festival. Artisthonoraret er på rundt 4 millioner kroner, sier Santocono.

STØRRE: Det nye området er større og skal blant annet gi bedre plass for servering. Samtidig ønsker festivalen å beholde den intime stemningen fra den gamle bakgården.

Det er beregnet rundt 5,3 millioner kroner i billettinntekter. Andre inntekter kommer blant annet fra sponsoravtaler.

Festivalen regner med å legge igjen rundt 4 millioner kroner lokalt i Harstad-samfunnet.

Et større budsjett betyr også større risiko for arrangørene. Publikumstallet har steget hvert år de siste årene, men nå er Bakgården avhengig av flere publikummere enn det de er vant til for å gå i pluss.

– Vi må ikke opp veldig mye, men en viss økning er vi avhengig av. Det tror jeg vi skal klare med årets artister og bedre tilbud for de besøkende på det nye festivalområdet med større bar og serveringsområde, sier Santocono.

Blant annet skal gamle Scene 1 huse innendørs servering.

MYE STØRRE: Mer lys og mye større scene kommer når Bakgården flytter til plassen utenfor Harstad kino. Samme scene brukes i Tromsø på Rakettnatt og Bukta.

Markedet går inn

Festivalens tidligere hovedområde skal nå betjenes av Bakgårdsmarkedet.

– Det blir veldig tøft, samtidig får markedet utvidede åpningstider. Tidligere har markedet alltid måtte stenge klokken 15, til store protester fra publikum og næringslivet.

Ps. Hvis behovet er der, og billettsalget virkelig tar av, kan festivalområdet rigges slik at det er plass til et publikum på 5.000 mennesker.

Marked I år skal markedet tilbake i bakgården. Siden konsertene ikke skal holdes her, kan markedet holde åpent mye lengre. Foto: Bakgården
I år skal markedet tilbake i bakgården. Siden konsertene ikke skal holdes her, kan markedet holde åpent mye lengre. Foto: Bakgården