Odd Are Hansen (SV) fra Skånland reagerte på at prosjektrådmann Torbjørn Simonsen, foreslår å gjennomføre en utredning og innbyggerinvolvering før søkeprosessen for innlemmelse. Saken ble behandlet i møte i Fellesnemnda tirsdag.

– Det forundrer meg at det er så vanskelig i prosessen når både kommunestyret i Skånland og i Tjeldsund har vedtatt at vi skal søke. Det samiske er det som er annerledes i det vi driver med, og jeg skulle ønske vi ville gjøre det til noe felles, sa Hansen.

Prosjektrådmann Torbjørn Simonsen mente at intensjonsavtalen mellom de to kommunene fra 2016 i så fall må endres tekstlig, da han mener det prinsipielt er det nye kommunestyret i nye Tjeldsund som skal ta stilling til om man vil søke innlemmelse.

– Overdramatisering

– Jeg synes ikke vi skal overdramatisere dette med at man må bygge om hele intensjonsavtalen. Involvering av det samiske i ulike prosesser er sunn fornuft. Det må ikke være sånn at hver gang det samiske skal tas opp, så må vi endre intensjonsavtalen, sa Hansen.

Einar Aune (H) støttet prosjektrådmannen i at intensjonsavtalen må holdes høyt, og at innbyggerne i Tjeldsund også må få være med i prosessen. Skånland har hatt sin høringsrunde.

Aune reagerte på Hansens nye forslag om at prosjektrådmannen hurtig innen 2018, må gjennomføre utredningsarbeidet.

– Det er litt rart om vi skal instruere prosjektrådmannen om at dette er det som skal prioriteres nå, sa Aune.

– Det kan også haste i et prosjekt som dette. Derfor er det er veldig dumt at vi skal ha dialogmøte med Sametinget og Vardobaiki i dag, etter  at vi har behandlet denne saken. Det er ikke så farlig som mange tror å innlemmes i samisk språkområde, sa Hansen.

Følelser

– Det har med følelser å gjøre. Jeg har vokst opp i ei tid der det samiske har hatt for få stemmer, og det har preget slik samfunnet er blitt skapt over tid, la han til.

Han fikk støtte fra nestlederen i Fellesnemnda, Helene Berg Nilsen (Ap), som mente at dette ikke må kompliseres, når kommunestyrene allerede har vedtatt å søke.

Vil ta tid

Rådmann Bjørn Tore Sørensen i Skånland mente at tidsaspektet i saken trolig likevel vil være at man ikke begynner arbeidet med innlemmelse, før ved sammenslåingen i 2020 uansett.

– Hvor kritisk må høringssvarene bli for at dette skal gå i vasken da, spurte Hansen.

Leder i Fellesnemnda, Liv Kristin Johnsen (H) fra Tjeldsund, sa at oversikt over høringsuttalelsene kom til å følge utredningen.

Hun foreslo deretter et tilleggspunkt til rådmannens forslag, om at utredning skal fremlegges Fellesnemnda så snart den er klar for søknad om innlemmelse i forvaltningsområde samisk språk. Hansen trakk dermed plutselig forslaget sitt, og sluttet seg til Johnsens forslag sammen med resten av Fellesnemnda.