Det var fredag at politiet i Harstad slo full bombealarm etter funn av noe som lignet en stridsvognmine ved returpunktet i Bårnakkveien ved Rema på Seljestad. Etter hvert ble det klart at det virkelig var en mine som lå blant søppelet. Forsvaret forteller mandag at det var en mine på rundt 9 kilo med navnet M6A1. Minen stammer fra USA og ble først produsert i 1943.

To alarmer

Beboere og handlekunder i en omkrets på flere hundre meter ble evakuert mens man ventet på at forsvarets folk skulle ankomme stedet. Senere på dagen gikk alarmen på nytt. Denne gangen i Kanebogen.

Les også: Stoppet trafikken etter tips om blinkende boks med ledninger

Hvem som la minen i avfallet på Seljestad, er fremdeles et mysterium for politiet.

– Det er opprettet sak på forholdet. Politiet har undersøkt minen for fingeravtrykk og DNA. Den ble fredag destruert av Forsvaret, opplyser Ørjan Munkvold ved Harstad politistasjon, seksjonsleder for forebygging og etterretning.

Ivar Moen, oberstløytnant og kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, sier at alt gikk rett for seg etter at minen ble oppdaget.

- Den framsto som en skarp mine, selv om den var noe lettere enn 9 kilo. Personellet tok ingen sjanser og evakuerte området. Etter hvert ble minen fjernet fra stedet og uskadeliggjort etter at politiet gjorde sine undersøkelser, sier Moen.

Minen skal ikke ha vært armert, men tennsatsen var intakt. Det er en liten mengde sprengstoff i seg selv. Forsvaret sier at de ikke har undersøkt om det ellers var sprengstoff i minen, og eventuelt hvor mye.

- Dette er opplysninger vi ikke hadde da alarmen gikk. Vi evakuerte for å være føre var. Heldigvis var det ingen umiddelbar fare for menneskene som oppholdt seg i området på det aktuelle tidspunktet. Men det visste vi ikke da, sier Munkvold.

Etterforsker

– Hvor gammel er minen, og hvor kommer den fra?

– Det jeg kan si er at den er av gammel type. Muligens fra tiden under eller like etter andre verdenskrig, sier Munkvold.

Forsvaret opplyser at det er snakk om en amerikansk mine av typen M6A1. Wikipedia opplyser at det er en sirkulært utformet antitankmine produsert av USA. Minene var vanligvis malt olivengrønne.

Diameteren er på cirka 33,3 centimeter, vekt 9.1 kilo og den er normalt utrustet med 4,45 kilo TNT.

Minen er laget for å gå av ved press på rundt 160-340 kilo.

Utløsningsmekanismen er mekanisk. Minene er å finne i Angola, Kypros, Korea, Libanon, Rwanda, Thailand og Vest-Sahara. Minen ble først brukt under 2. verdenskrig.

Veier ble stengt og folk evakuert da bombealarmen gikk på Seljestad 11. mai. Foto: Arkiv
Harstad Tidende lørdag 12. mai 2018.