Forsvaret har veid stridsvognminen som ble funnet ved returpunktet på Seljestad i Harstad fredag. Vekten tyder på at minen kan inneholde betydelige mengder sprengstoff.

Denne typen miner er laget for å ødelegge tanks på en vekt mellom 40 og 50 tonn. Den har et betydelig skadepotensiale for de som er så uheldige å være i nærheten av en detonasjon.

Politiet sier at minen har tennsats, og det alene kan skade personer, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt.

- Et stort spørsmål er hvordan minen havnet her. Hvis den var i private hender, er dette en utrolig tankeløs handling, sier Meyer.

Les historien til mannen som fant minen: - Jeg så at det kunne være noe livsfarlig

Sprengt eller ikke sprengt?

Operasjonslederen sa fredag at minen vil bli sprengt etter å ha blitt fraktet til Trondenes, men Forsvaret sier at de ikke vil gjøre det uten videre.

- Det er opp til om politiet vil etterforske saken. Hvis de gjør det, vil de nok vite mer om minen, sier oberstløytnant Ivar Moen, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Minen skal ikke ha vært armert og klargjort for sprenging. Politiet har bilde av stridsvognminen, men vil ikke dele bildet.

- Vi har diskutert dette, men det er såpass mye påskrift at det kan være skadelig for etterforskningen. Vi håper at skriften kan gi noen svar, sier Meyer.

Han sier videre at folk må ta kontakt med kyndig personell hvis de har eksplosiver eller annet farlig materiale.

Les også: Evakuerer etter mulig bombefunn i Harstad

Kraftig ladning

Harstad Tidende spør Forsvarets operative hovedkvarter om hvor stort skadepotensialet er i en slik mine som ble funnet. Oberstløytnant Ivar Moen vil ikke spekulere i dette nå.

- Det vet vi ikke før vi ser om den er fylt med sprengstoff.

Det er imidlertid klart at det skal mye til for å sprenge en tank på 40-50 tonn. Det skal likevel noe til for å antenne en mine som er laget for å gå av når et svært tungt kjøretøy ruller over.

Les også: Forsvaret sier at de har funnet en stridsvognmine