Det finske dekkeprosenten Nokia eier Vianor-kjeden i Norge. De har 48 verksteder over hele landet.

– Årlig arrangerer de en finale for de syv beste avdelingene i Stockholm. Her blir tremannslagene fra avdelingen utfordret på en rekke oppgaver innen mekanikk, planlegging, kundeoppfølging og prising, forteller Tom Reinland, som til daglig jobber som teknisk leder ved bilverkstedet til Vianor Harstad.

De flyttet inn i lokalene på Seljestad i 2016. Med Statoil-bygget som en av naboene. Avdelingen på Seljestad har fire medarbeidere. I tillegg er det fire ansatte ved dekkavdelingen på Stangnes.

Plukket ut

– Vi er en av syv avdelinger i Norge som ble plukket ut til å delta på finalen i Stockholm, sier avdelingsleder for Vianor på Seljestad, Rune Selnes.

72 Trondheim sør, 6 Alnabru, 89 Harstad, 43 Bryne, 58 Åsane, 30 Drammen og 35 Gol, var det syv avdelingene som stilte med tre representanter i Stockholm.

– Vi klarte oss bra gjennom finaledagen i lokalene som lå like ved flyplassen Arlanda nord for Stockholm, forteller Tom Reinland.

I disse lokalene er det tilsvarende konkurranser for de beste avdelingen i Finland og Sverige.

På pallen

– Vi dro til Stockholm for å gjøre vårt beste. Vi er meget godt fornøyd med at vi ble nummer to bak vinnerlaget fra Bryne. De to beste avdelingene i finalen fikk tur til USA i premie, sier Rune Selnes.

– 24. mai er det avreise for oss fra Harstad. Vi skal besøke Nascar-banen i USA, som ligger i Charlotte i North Carolina.

NASCARs hovedkvarter ligger i Daytona Beach, Florida, men organisasjonen har også kontorer i fire byer i Nord-Carolina, nemlig Charlotte, Mooresville, Concord og Conover, samt i New York, Los Angeles, Arkansas i tillegg til internasjonale kontorer i Mexico by og Toronto.

– Trioen fra avdelingen på Seljestad i Harstad ser nå fram til seks dager i USA med ulike typer bilsport. Der besøk på Nascar-banen i Charlotte blir et av høydepunktene. Der vil de få besøke depotet og møtte pitcrewet til en av kjørerne som er sjåfør i NASCAR-serien i USA. Her kjører en 400 runder rundt en bane og det er en god del dekkskift underveis. Dette er en av de store publikumsmagnetene innen bilsport i USA. I de første 26 løpene i sesongen, scores førerne etter standard poengsystem. Etter dette heves de 16 beste førerne opp 2000 poeng, og utgjør The Chase. Deretter kjøres tre løp som kalles Challenger Round, der blir 4 førere eliminert fra the chase. Så kjøres tre løp kalt Contender Round, igjen blir 4 førere eliminert. Så følger Eliminator Round, til det på sesongens siste løp, står igjen 4 førere som kjemper om tittelen. Det siste løpet avgjør hvem som vinner tittelen basert på høyeste sluttposisjon.

I alle NASCAR-mesterskap blir poeng gitt til sjåførene på grunnlag av to parametere: Sluttposisjon, og antall runder i ledelse.

Dekkskifte

– Her ved avdelingen på Seljestad har vi et mindre dekkhotell. Sesongen for dekkskifte hos oss er på hell. Men vi ligger ikke på latsiden. Det er nok av oppdrag som skal gjennomføres, sier Selnes.

- Vi jobber til daglig med kjøretøy av ulike slag. Svein Håvoll har ansvaret for bobilene som skal inn for vedlikehold eller reparasjoner, forteller Rune Selnes, om avdelingen på Seljestad med fire ansatte.

Torsdag 24. mai tar trioen Rune Selnes, Tom Reinland og Svein Håvoll, med seg pass og kredittkort, med Charlotte i USA i kikkerten. For første gang skal avdelingen ut for å feire en andreplass i Pit Crew Challenge Finale.

LOKAL: Vianor har avdelinger på Seljestad og Stangnes. Verkstedet på Seljestad er en av 48 verksteder i Norge. Avdelingen var en av syv som kom til finalen i Stockholm. Rune Selnes (avdelingsleder) og Tom Reinland (teknisk leder), var sammen med Svein Håvoll laget som deltok i Stockholm. Foto: Picasa
MANGFOLD: Under Pit Crew Challenge Finale 2018 i Stockholm, måtte laget fra Harstad løse mange forskjellige oppgaver. Fra venstre: Rune Selnes, Tom Reinland og Svein Håvoll. Foto: Privat
VIANOR: Syv avdelinger i Norge ble tatt ut. Fra venstre: 72 Trondheim sør, 6 Alnabru, 89 Harstad, 43 Bryne, 58 Åsane, 30 Drammen og 35 Gol. Foto: Privat Foto: Picasa