De var to av 12 bilister som ble ilagt bøter på 5.500 kroner hver for å ha kjørt mot et «innkjøring forbudt»-skilt i krysset Mercurveien/Rødbergveien. På det aktuelle tidspunktet ble det gjennomført omfattende graving i området, og det vanlige trafikkmønsteret var lagt om. Fire bilister aksepterte ikke bøteleggingen. To av disse ombestemte seg etter hvert, men Dragøy/Robertsen står på sitt. De innrømmet å ha kjørt i strid med skiltingen, men mener det er omstendigheter som skal tilsi frikjennelse.

– Trakassert

Sammen med forsvarsadvokat Geir Olav Pedersen anførte de:

– Skiltingen i området var mangelfull, muligens ulovlig, og plassert slik at det var svært vanskelig å se «forbudt»-skiltet midt i mercurkrysset.

– Politiet oppførte seg som bøller da de stoppet en rekke biler som kjørte mot skiltingen. Ordensmakten truet og trakasserte bilistene til å godta bøtelegging. Noen bilister tok til tårene i fortvilelse.

– Politiet hadde ikke gjort et grundig nok forarbeid før de startet kontrollen, og de viste ingen vilje til å revurdere situasjonen/lytte da folk protesterte mot det de oppfattet som en åpenbar urettferdighet.

– Allerede dagen etter ble det satt opp helt nye skilt, som tydeliggjorde hvordan man skulle kjøre. En sterk indikator på at verken entreprenøren, veimyndighetene eller politiet hadde gjort en god nok jobb. I stede lot de bilistene ta smellen.

Trafikkfelle?

Begge de to tiltalte kom kjørende ned Rødbergveien. I krysset var det ulovlig å svinge til venstre. De vitnet om at det ikke var satt opp et eneste skilt i Rødbergveien ned mot krysset som varslet om mulig blindvei. Forbudsskiltet i mercurkrysset var omtrent umulig å se, slik det var plassert. Satt «på skeiva», og semi-kamuflert av en rød gravemaskin i bakgrunnen. Det var dessuten lav sol rett inn bilruta den dagen, gravearbeid og styr. Kort sagt: Rene trafikkfella.

Benekter trakassering

Aktoratet, gjennom politiadvokat Mona Madsen, og de politibetjentene som var på jobb den dagen, hadde en litt annen oppfatning. Politiet vitnet i retten om at de hadde gjennomført kontrollen etter varsler om mye gal kjøring i området. De dro ut dagen før og ga «syndere» muntlig veiledning. Dagen etter sjekket de skiltplanen for området. Fant at det var merket godt nok hvordan man skal kjøre, og stoppet bilene som kjørte feil. Blant dem de tiltaltes kjøretøyer.

– Når vi gir tilbud om forenklede forelegg og bilister nekter, så opplyser vi dem om hva konsekvensene er hvis de ikke vedtar det på stedet. Alt ble gjort på en saklig og informativ måte. Det er uforståelig at dette skal kunne oppfattes som «trusler», vitnet en av betjentene.

Mange rare forklaringer

Politiet mener dessuten det er feil at skiltingen var ulovlig eller umulig å oppfatte.

– Noen snudde jo da de oppdaget forbudt-skiltet. Andre innrømte i kontrollen at de så skiltet, men kjørte likevel. Mens noen sa de ikke hadde sett skiltet i det hele tatt. Det var ingen unison front om at noe var galt med opplegget, opplyste politiet. En betjent mente det skal ha stått et «blindvei»-skilt i nærheten av krysset Rødbergveien/Gangsåsveien. Selv om dette skiltet ikke var påført skiltplanen for området på det tidspunktet.

– Vi kjenner oss igjen i tilbakemeldingene vi får i slike situasjoner. Bilister kjører mot skilting til stadighet. Alt fra fartsgrenser til «innkjøring forbudt». Når de blir tatt er det så mange forklaringer å høre, opplyste de.

Fritar ikke for ansvar

– Det er ingen tvil om at de tiltalte forbrøt seg mot veitrafikkloven. Det er også ubestridt at situasjonen i et veikryss med stor graveaktivitet er krevende, prosederte Mona Madsen.

– Kunne det vært skiltet enda bedre? Kunne opplegget vært optimalisert til perfeksjon. Ja, sannsynligvis. Alt kan gjøres bedre. Det fritar ikke de tiltalte for ansvar.

– Noen av bilistene så jo skiltet. Noe innrømmet at de så det, men kjørte likevel. Jeg er sikker på at de tiltalte er sannferdig når de sier de ikke så skiltet. De gjorde det ikke med vilje.

– Dessverre for dem var de ikke oppmerksomme nok. De opptrådte uaktsomt i trafikken. Som alle andre må de ta konsekvensen av det, prosederte Madsen. Hun la ned påstand om 6.500 kroner i bot for begge, og sakskostnader etter rettens skjønn.

– De bløffer

Tiltalte Petter Dragøy tok ordet helt til slutt.

– Jeg hører politibetjentene bortforklare sin hårreisende oppførsel. Det er ingen ting nytt når det gjelder politiet i denne byen. Det er utrolig at de ikke forstår at når de opptrer så gamle folk tar til tårene, så må de justere adferden sin. Når de sier at de ikke truet noen den dagen, så er det reinspikka bløff. Jeg så og hørte hva som skjedde.

– For meg er dette det mest graverende med hele saken, ikke en trafikkbot fra eller til, understreket han.

Aktor Mona Madsen reagerte på karakteristikken. Hun anførte at hvis Dragøy hadde klager rettet mot konkrete politifolk, så var politimesteren i Troms rette adressat.

– Dom vil foreligge mandag 21. mai, opplyste dommerfullmektig Markus Arentsen, før han hevet forhandlingene.

Stengt vei på Mercur/Russevikveien/Rødbergveien fra i februar i år. Foto: Arkiv
De to tiltalte, Svein Robertsen og Petter Dragøy da de fortalte historien om bøteleggingen, etter at skiltingen i området var lagt om. Foto: Arkiv - Odd Leif Andreassen