Det startet som en forretningsidé. Etter solid coaching gjennom inkubatorsystemet til Kunnskapsparken i Harstad, ble selskapet en realitet i april i fjor.

Gjennom oppkjøpet av «Aquamarinservice AS» fikk han og morselskapet «Holand Maritime Service & Ships» hendene på teknologien de måtte ha.

Vaskeservice – under vann

– Vi har foreløpig ett fartøy utrustet i hovedsak for å tilby tjenester til oppdrettsbransjen. Om bord har vi to ROV, fjernstyrte undervannsroboter kapable til å takle vannpresset helt ned til 1000 meter.

– Vi løfter dem opp i merder, og de «spyler» nøtene rene for skitt med sjøvann under høyt trykk, forteller Holand.

– Båten har i tillegg tanker for frakt av Leppefisk og Rognkjeks. Disse er nyttige i kampen mot blant annet lus. Men det fordrer noenlunde rene merder, og der kommer vi inn.

– Rengjøring er helt avgjørende for god fiskehelse i merdene, forteller han.

På mange måter er tjenestene de tilbyr en slags undervannsversjon av et rengjøringsfirma. Men i stede for grønnsåpe, bruker de roboter og vannspylere. I ryggen har de sterke næringslivskrefter i Ulsteinvik.

Vekst

Kundene består foreløpig av mellomstore aktører innen oppdrett på Vestlandet. Ingen ting vil glede Holand mer enn om han klarer å skaffe oppdrag i Nord-Norge også. Han vokste opp med oppdrett i familien. Virksomheten i Gullesfjord ble solgt i 2000. Men sjøkapteinen med år i utenriksfart blir aldri ferdig med landets nest største eksportnæring. Han har eksempelvis jobbet for milliardkonsernet Nordlaks.

– Vi har en krystallklar vekststrategi. Målet er flere oppdrag, flere fartøyer og flere ansatte.

– Per i dag har vi en båt, fem ansatte og ligger an til en omsetning i 2018 på cirka 12 millioner kroner.

Menneskene

– Det finnes ingen snarveier i denne bransjen. Maksimal ressursutnyttelse, god teknologi, leveringsdyktighet og konkurransedyktig prising av tjenestene er eneste farbare vei.

– Ingen ting av dette kan leveres uten dyktige ansatte. Heldigvis har vi de rette folkene. Etter hvert håper vi å ansette flere, poengterer han.

På virksomhetens hjemmeside skriver selskapet at de også tilbyr en rekke kompetansebaserte tjenester. Blant annet innen HMS, kvalitetssikringssystemer og oljevernberedskap.

Gull verdt

Gullesfjord-rederiet har vært halvannet år i industriinkubatoren til kunnskapsparken (Kupa). Parken tilbyr profesjonell veiledning gjennom startfasen av en virksomhet. Fra idé til realisering i markedet.

– Holand Marime er cirka halvveis i prosessen. Første bud er å avklare markedet. De fleste kommer til oss med et halvferdig produkt.

– Vi anbefaler at de kartlegger markedsbehovet først, og gjerne sluttfører produktet i tett samarbeid med potensielle kunder.

– Mange starter «i feil ende», men vi får dem på skinnene igjen, sier seniorrådgiver Tor Hovde i Kupa. Han har hatt hovedansvaret for å følge opp prosjektet til Holand. Inkubatorbedrifter har muligheter for rådgivning opp til 100 timer i året.

– Jeg visste veldig lite om Kupa på forhånd. Etter å ha vært en del av inkubatoren, vil jeg si det er gull verdt for nykommere i forretningslivet.

– Kanskje spesielt for teknologibedrifter, som er så avhengige av spesialisering for å lykkes, skryter Holand.

Virksomhetens viktigste verktøy er Frøysund, en spesialdesignet båt som opererer to undervannsroboter. Foto: Privat
Fra kontoret i Gullesfjord styrer han hele virksomheten. Bedriften har i dag fem ansatte. Vekst er hans store mål. Foto: Kjell Magne Angelsen
Holands to undervannsroboter kan gå helt ned på 1000 meter. De vasker rene notposene, for å bevare helsa til oppdrettsfiskene. Foto: Illustrasjon