HT-redaksjonen har fått både tips og bilder tilsendt. I tillegg til voksne folk på tur, er det mange barn på skole og barnehagetur som bruker området. Folk fra Kilbotn feirer tidvis St. Hans der ute. Ved å følge ferdselsåren kan man også gå til det tidligere handelsstedet Forhamn og Forhamnvannet.

Skjedde i vinter

Synet som møter turgåere etter som snøen smelter, er lite appetittvekkende. Kattedritten flyter.

– Ingen ting av dette lå på stien i fjor høst. Det må altså ha skjedd i løpet av vinteren. Man finner også kattesand, så det er i hvert fall ikke kattedyr som har gjort ifra seg på eget initiativ. Her er det folk som vi tror bevisst har griset til området.

- Dette er utmark, og skal være tilgjengelig for alle. Hele greia er fryktelig trist, skriver en turgåer som vil være anonym til avisen.

Oppretter sak

Vi videresendte bildene fra tipserne til miljørådgiver Tyra Saudland i Harstad kommune.

– Dette høres merkelig ut. I første omgang oppretter jeg en sak på forholdet, så får vi undersøke det nærmere. Hvordan kattelorten har havnet på stien, vil jeg ikke spekulere i, sier Saudland i en kort kommentar.

Når det gjelder det helsemessige aspektet, er det ikke stort mer komplisert enn når man kommer over dyreavføring ute i naturen. Barn bør ikke leke i, eller i umiddelbar nærheten av skiten.

Når det gjelder katter blir gravide kvinner bedt om å være ekstra forsiktige. Toxoplasma er en parasitt som forekommer i tarmkanalen hos katter. Mennesker kan bli smittet ved direkte eller indirekte kontakt med avføring fra katter. Indirekte kan man bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyret.

Antistoffer

Dersom en gravid kvinne smittes for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet, hvis ikke sykdommen behandles i tide.

Personer som er smittet tidligere i livet, har antistoffer mot parasitten som beskytter fosteret mot infeksjon. I Norge har mellom 10 og 20 prosent av befolkningen antistoffer mot Toxoplasma.

Helsepersonell kan undersøke om hver enkelt gravid har slike antistoffer ved å analysere en blodprøve. Rådene vedrørende Toxoplasma-parasitten gjelder først og fremst gravide som ikke med sikkerhet vet at de har beskyttende antistoffer. Det anses i Norge ikke å være nødvendig med rutinemessig undersøkelse av toxoplasmose-antistoffer hos gravide (Kilde: Norsk Helseinformatikk).

Ferdselsåren er populær blant lokalbefolkningen. Foto: Privat
Avføringen kommer sannsynligvis ikke fra katter som naturlig har gjort fra seg utendørs, mener tipserne. Foto: Illustrasjon
Tyra Meininger Saudland, miljørådgiver i Harstad kommune oppretter en sak på forholdet. Foto: Arkiv