Stipendet er et tiltak i Den nordnorske litteraturstrategien som de tre nordnorske fylkeskommunene har initiert.

Årets vinner, Kristin Bjørn (f. 1965) har gått på Forfatterstudiet i Tromsø, og har bred erfaring fra arbeid med tekst for scene.

Hun debuterte i 2016 med novellesamlingen Sant nok. Kristin Bjørn er i dag leder for Stiftelsen Ferske Scener i Tromsø, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Litteraturstrategien har som mål å styrke produksjonen av nordnorsk litteratur. Dette vil man oppnå ved å styrke forfatterøkonomien gjennom et årlig forfatterstipend. Juryen har bestått av fylkesbiblioteksjefene i Nord-Norge.

Juryens begrunnelse er blant annet: Kristin Bjørn har en spennende og interessant prosjektidé som juryen ser utviklingsmuligheter i. Den sjøsamiske kulturen er bakteppe og forfatteren setter ord på fornorskningsprosessen, det samiske og på utenforskap.

Det var tilsammen 22 søkere til arbeidsstipendet, og mange med gode skjønnlitterære prosjekter. For å komme i betraktning til stipendet må søkerne være bosatt i Nord-Norge og legge fram et tekstutdrag til et skjønnlitterært prosjekt.