I tillegg til alle enkeltpersonene og familiene, stilte mange organisasjoner opp. Alt fra idrettslag, til kor og skoleklasser.

Grasrota mobiliserer

Hold Norge Rent-kampanjen er blitt til en kollektiv grasrotinnsats som knapt har sin like. I fjor deltok om lag 50.000 innbyggere på strandryddedagene. Det meste tyder på at det blir enda flere i år.

– Et fantastisk tiltak. Spesielt gledelig er det å se alle ungene som deltar. Samfunnet trenger en bevisstgjøring rundt forsøpling. Ved å delta sammen i Hold Norge Rent-kampanjen ser og føler man på kroppen hva det snakkes om.

– Vi som bor her ved sjøen i nord har en formening om hvor mye fisk det er i havet. Når de snakker om at vi kan ende opp med like mye plast i sjøen, som det er fisk, forstår vi alvoret, sier Thomas Torrissen.

Årlig utfordring

Han var en av omtrent dusin mennesker som rensket opp i fjæresteinene ved Trondeneskirka lørdag formiddag. Den store strandryddingsdagen var lørdag. Det er imidlertid ingen ting som stopper folk fra å gjøre en innsats, om så hele året. Selv om det fremdeles var mye småskrot å finne, var heldigvis den verste søpla fjernet.

Arven

Unge Rakel Myhre og Mariamawrit Ashkenaki var blant de ivrigste arbeidsmaurene.

– Folk må bli mye flinkere til å ta vare på avfall, ikke bare slenge det rundt. Det er like viktig for miljøet ellers, som det er for sjøen og fjæra, sier Myhre.

– Det er i hvert fall ingen grunn til å bare lempe ting på sjøen, påpeker hun ettertenksomt, idet hun går i gang med å fylle søppelnett nummer to på kort tid.

Selv om begge er glade for å kunne bidra, ser de ikke lyst på en fremtid hvor de kan bli nødt til å plukke opp andre folks avfall hele livet. Det er ikke en arv som de bør belastes med, sier de.

– Hvorfor ikke plukke med seg søppel man etterlater seg med en gang. Så slipper vi å se naturen bli ødelagt, påpeker Ashkenaki bestemt.

Blant avfallet ungene fjernet fra strandlinjen var knust glass, tannbørster og damebind....

Heidi Storrønning fant store mengder isopor under ryddeaksjonen. Foto: Kjell Magne Angelsen
Rakel Myhre og Mariamawrit Ashenaki tok i et tak for å reingjøre nåtiden, samtidig som de håper å slippe å se forsøplingen i framtiden. Foto: Kjell Magne Angelsen