Besøket startet med en presentasjon av virksomheten og fagskoleprosjektet ved Norges Brannskole før turen gikk til Ramsund orlogsstasjon (ROS). Etterpå dro gjestene til Skånland der presentasjon av Evenskjer sentrum og planene for framtida sto på programmet.

Sterk kommune

Etter besøket på ROS sa fylkesrådsleder Willy Ørnebakk at det var viktig med en oppdatering på hvilke utfordringer som finnes.

– Førsteinntrykket er at den nye Tjeldsund kommune vil bli en utrolig sterk kommune med stor bredde. Her finnes mange statlige arbeidsplasser i tillegg til mange sterke private bedrifter. Vi må fortsette den gode dialogen som vi har hatt i ganske lang tid, og vi må være til stede og bistå med de tingene som det vil være behov for i sammenslåingsprosessen.

Bedre yrkesveiledning

Ett av temaene under besøket i Tjeldsund var behovet for en bedre veiledning av ungdom når det gjelder yrkesvalg.

– Vi må bli flinkere til å veilede ungdom og gjøre dem bevisst på hva vi trenger i de forskjellige yrkene i tida som kommer. Det må jobbes på en annen måte for å sikre at både offentlige og private bedrifter får den kompetansen som de trenger for å lykkes.

Veier og kommunikasjoner

Under besøket på ROS fikk fylkespolitikerne en omvisning på verkstedet, og

de fikk også en kort orientering om utfordringer i forhold til veier og manglende offentlige kommunikasjoner, blant annet brua på FV 824 over Melsbøelva som ikke tåler de tunge kjøretøyene som frakter ammunisjon og annet tungt utstyr. Dette lovet fylkesrådslederen å finne en løsning på.

– Hvis kostnadene med brua ikke er større enn det vi har fått orientering om i dag, så skal vi klare å gjøre den kjørbar for de behovene Forsvaret har.

Forsvarsfylket Troms

Fylkesrådslederen har ingenting imot at Tjeldsund flytter over fylkesgrensa slik at Troms blir ytterligere styrket som forsvarsfylke.

– Vi har lenge hatt oppmerksomheten rettet hit og har gjort solide jobber sammen med forsvarskommunen Tjeldsund de siste par årene. Dette skal vi også ha et sterkt fokus på i framtida, sa Ørnebakk.

ORIENTERING: Sjef for baseavdelingen ved ROS, Harald M. Ledsaak-Dyresen, orienterte fylkesrådsleder Willy Ørnebakk og de andre politikerne om orlogsstasjonen.