Torsdag stilte de to HLK-toppene i kommunestyret i Kvæfjord for å orientere om selskapets fusjonsplaner Troms Kraft.

Selv om alle politikere som tok ordet etter Roth og Olsens orientering takket for en grundig og balansert gjennomgang,

var det langt mellom innlegg som ønsket en fusjon.

Ser absolutt ingen fordeler

Lengst gikk Aps Ole Martin Kristiansen, som ikke la noe imellom i sitt innlegg.

– I likhet med mange andre har også jeg fått en rekke telefoner fra ulike selgere som prøver å lokke meg over til andre kraftselskap. Jeg svarer alltid nei, da jeg mener det beste er å ha et lokalt selskap å forholde seg til.

– Jeg ser heller ingen, absolutt ingen, fordeler med å fusjonere med Troms Kraft. Stopp disse planene om fusjon, jo før dess bedre, sa en engasjert Kristiansen.

Er det mulig å kjøpe seg opp?

Også Frps Ola Danielsen var skeptisk til fusjonsplanene. Blant annet stilte han spørsmål ved mulighetene for å kjøpe seg opp til 1/3-dels eierskap for å hindre et 2/3- dels flertall i å gjøre vedtektsendringer.

– Hvis dette lar seg gjøre vil man kunne sette en stopper dersom det nye selskapet etter en fusjon velger å flytte virksomheter fra Harstad til Tromsø.

Til dette svarte økonomidirektør Olsen:

– Et 1/3-dels oppkjøp i selskapet vil utgjøre så store verdier at HLK alene ikke har kapasitet eller kapital til dette

Katastrofeekteskap

SVs Arne Martin Dahle mente en mulig fusjons ville være en svært dårlig idé.

– Ut ifra det vi kjenner til i dag, ikke minst med tanke på selskapets tidligere krumspring knyttet til milliardsløsingnen i Sverige, og det manglende beslutningsgrunnlag som vi per i dag ikke kjenner omfanget av, er jeg ikke i tvil om at dette vil bli et ekteskap som man allerede på forhånd kan si vil ende i katastrofe, sa Dahle.

Rolf Inge Roth erkjente at dette var en vanskelig sak, og hadde forståelse for at politikerne savnet et bedre beslutningsgrunnlag.

– Men det er der vi er per i dag. Så får heller tiden vise hva utfallet til slutt blir, sa Roth.

stopp: Ole Martin Kristiansen (t.h), likte dårlig planene om å fusjonere HLK og Troms Kraft. Her sammen med Anne Marit Bygdnes og Arne J. Heggelund. Foto: Andreas Isachsen Foto: Andreas Isachsen