Året var 2011. I januar dette året befant den tidligere varaordføreren i Lødingen seg i en FN-leir i regionen Abyei.

– Det var litt tilfeldig at jeg søkte Sudan. Jeg hadde lyst til å være FN-observatør, og Afrika hørtes spennende ut, forteller Staurset på Forsvarets nettside.

I overkant spennende

Og spennende ble det. Kanskje i overkant, for det var krig. På denne tiden var Sudan i ferd med å bli delt, men Sudan og Sør-Sudan ble ikke enige om kontrollen med oljerike Adyei.

– Vi så at situasjonen eskalerte og opplevde flere brudd på fredsavtalen. Det ble også stadig vanskeligere å patruljere. Lokalbefolkningen tok oss ikke så godt imot lenger, og vi ble flere ganger truet, forteller Staurset.

Som sjefsobservatør var han den fremste rådgiveren til FNs sivile og militære sjef i Abyei.

Bakhold

Men etter folkeavstemningen om deling av landet, ville FN ville ha Sudans forsvar ut av Sør- Sudan. Men operasjonen ble sabotert og frustrerte soldater tok to FN-observatører som gisler. Staurset og noen kollegaer reiste til området for å få frigitt kollegaene sine.

– Plutselig havnet vi i et bakhold. Det haglet med kuler mot bilen vår, og vi skjønte at vi var under et seriøst angrep. En av lastebilene ble ødelagt, og soldatene løp til alle kanter, sier han.

– Der og da var jeg overbevist om at min siste time var kommet. Men til slutt klarte vi å komme oss ut med «kuler i hælene» og i sikkerhet inn i leiren, sier han.

Midt i kaoset var Staurset den eneste norske offiseren i regionen. Den andre nordmannen var hadde permisjon.

– Jeg følte veldig på ansvaret den natten, og det var tøft å være uten ham. Men samtidig var jeg veldig glad for at han var hjemme i Norge, for da var han trygg, sier Staurset.

I stedet tok han fram satellittelefonen og ringte kollegaen. Staurset var sikker på at hans tid var omme og ba kollegaen ringe kona.

– Jeg ba ham fortelle henne at jeg var i god behold og ikke kom til å ta noen unødvendige sjanser.

Hedres neste uke

Situasjonen roet seg, men når sikkerhetssituasjonen ikke så ut til å bedre seg, beslutter det norske Forsvaret å trekke ut de norske offiserene fra Abyei.

Staurset kom hjem i slutten av september 2011.

I dag er Staurset fremdeles i Forsvaret, nå som sjef for Marinens kampavdeling for tjeneste og støtte. Han er også sjef for logistikkbase sjø som støtter Marinens kampavdelinger.

Og i januar i år fikk han en telefon fra sjefen for Sjøforsvaret. Staurset fikk vite at han tildeles Forsvarets innsatsmedalje 8. mai for sin innsats i Abyei.

– Jeg setter utrolig stor pris på dette. Det er stas, men jeg anser også medaljen som en anerkjennelse til FN-observatører generelt og alle som var i regionen i 2010 og 2011. Det var flere sektorer i Sudan hvor det var mye problemer og uroligheter, sier Staurset på Forsvarets nettside.

Bygninger i brann utenfor FN-leiren i Abyei. Foto: FN