Det ble en del sterke reaksjoner da innholdet i planen ble kjent. Mange reagerte blant annet på de sjenerøse områdene satt av til oppdrettsvirksomhet. Nå skal politikerne ta en ny titt på planen. «Kystplan Troms» ble opprinnelig gjennomført i perioden 2012–2015. Alle kommuner med kystlinje i Troms fikk vedtatt nye arealplaner for sine sjøområder.

I denne prosessen samarbeidet 13 kommuner i Midt- og Sør-Troms om å utarbeide sine kystsoneplaner. Det er gjerne nødvendig med jevnlig rullering av kommuneplanens arealdel for å sikre tilstrekkelig legitimitet og fleksibilitet.

I løpet av desember 2017-februar 2018 har følgende kommuner sluttet seg til et samarbeid om å utarbeide revidert interkommunal kystsoneplan: Berg, Dyrøy, Gratangen, Harstad, Ibestad, Lenvik, Skånland, Tjeldsund, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy. Alle kommuner har delegert planmyndighet til et interkommunalt planutvalg. Tjeldsund kommune som planlegger å slå seg sammen med Skånland kommune Tjeldsund, er tatt med fra Nordland fylke. Ny kystplan vil ha en planhorisont fra 2018–2028.

På papiret skal planen være et strategisk verktøy. Sikre langsiktig forvaltning av sjøarealene i kommunene, i tråd med prinsippet om bærekraftig utvikling.

I planarbeidet skal eksisterende og fremtidig arealbehov vektes opp mot hverandre. Det skal tas hensyn til:

– Nabokommunene.

– Miljøforhold

– Lokale og politiske interesser

– Føringer fra myndigheter

Planen vil dekke sjøområdene i de deltakende kommunene, men bruk og vern langs kysten skal ses i sammenheng på begge sider av strandlinjen. Frist for uttalelser til planprogrammet er satt til 15. mai 2018.