Etter at gang- og sykkelveien fra kirka til skolen og fra Rema-krysset til Lilleskånland ble tatt i bruk, mistet de yngste elevene skoleskyssen fordi skoleveien ikke lenger ble ansett som farlig.

Det medførte at disse elevene måtte gå eller sykle gjennom Evenskjer sentrum for å komme til og fra skolen. Veien gjennom sentrum med butikker og parkering på begge sider har aldri vært trafikksikker, og etter at Extra ble eneste dagligvarebutikk, har trafikk og parkering økt betraktelig.

Farlige situasjoner

Foreldrene er svært bekymra for sikkerheten til dem som har denne strekninga som skolevei. Ingrid Iversen og Anne Karin Strand mener at kommunen må sørge for en midlertidig ordning med skoleskyss for å ivareta elevenes sikkerhet.

– Vi ønsker ikke å være sutrete, men det er uholdbart at vi hver eneste skoledag skal måtte være redde for at noe skal skje når ungene våre skal gå eller sykle hjem etter skoletid. Om morgenen går det greit, for da er det lite trafikk gjennom sentrum, men når skolen slutter er det ofte helt kaos her. Ofte må de ut i veien for å komme forbi biler som står parkert, og det skaper farlige situasjoner. Noen av elevene sier at de prøver å se om det sitter folk i bilene når de skal passere, for hvis det ikke er noen der, er det tryggere å gå forbi.

Ønsker skoleskyss

Det nytter heller ikke å be dem om å ta veien bak kommunehuset og komme ned ved Rema 1000, for her er det anleggsområde med mye trafikk. Den nye situasjonen med økt trafikk har også ført til at mange foreldre kjører barna sine til og fra skolen, og det medfører enda mer trafikk. Vi mener at Skånland kommune må sørge for skoleskyss for dem som er berørt av dette før det skjer en ulykke, sier de to mødrene.

Fortau kommer i 2019

Konstituert rådmann Bjørn Tore Sørensen kan ikke love noen snarlig løsning på trafikksituasjonen gjennom Evenskjer sentrum, men på sikt vil disse forholdene bedre seg.

– Det skal anlegges fortau gjennom sentrum, og antallet parkeringsplasser langs denne veien vil bli redusert. Dette arbeidet vil først skje i 2019, blant annet på grunn av den spesielle situasjonen med at Extra er eneste dagligvarebutikk fram til jul. Å begynne med dette arbeidet, som også medfører at sentrum blir et anleggsområde, vil ikke la seg gjøre før til neste år. Vi har fått melding fra Skånland skole om trafikksikkerheten til de elevene som har skoleveien gjennom sentrum, men av fysiske tiltak er det lite vi kan gjøre nå. Foreldrene kan imidlertid søke om skoleskyss på grunn av de ekstraordinære trafikkforholdene vi har. For de elevene som bruker gangveien fra paviljongen ved Skånland skole forbi kunstgressbanen og til boligfeltet, har vi en god nyhet, for denne veien skal asfalteres til sommeren.

Konstituert rådmann Bjørn Tore Sørensen lover at trafikksituasjonen i sentrum skal bli bedre, men ikke før i 2019.
Mye trafikk og manglende fortau påvirker sikkerheten for de myke trafikantene.