Den engasjerte niendeklassingen holdt flere glimrende innlegg i kommunestyret torsdag. Kommunestyret skulle egentlig behandle to saker om skolen, status i Harstadskolen og skolebibliotek. Begge sakene ble utsatt i påvente av temamøtet om skolen som skal avvikles 14. juni.

Prestasjonspress

Ungdomsrådet har talerett i kommunestyret, og Nygård benyttet anledningen til å komme med gode innspill til temamøtet.

– Prestasjonspresset er blitt så sykt høyt. Mange blir stressa av alle leksene. Det er helt sant, og de som blir mest stressa er de som ikke er fullt så god på skolen. De som sliter synes skolen er kjedelig fordi de ikke får til å løse oppgavene. De får heller ikke nok oppfølging, sa Nygård.

Fra lek til full rulle

Stine Flermoen (Ap) kom med flere gode innspill til det planlagte temamøtet.

– Det er over 20 år siden vi innførte seksårsreformen, halvparten er bare fem år når de starter. Den gangen var det mange kritiske røster, men hylekoret ble beroliget med at første klasse skulle være lekbasert. Endringen skulle rett og slett bestå i ei fysisk forflytning fra barnehagen til skolen.

Slik ble det ikke, konstaterte Flermoen.

I dag forventes det at elevene skal ha knekt lesekoden allerede til jul første året. Etter at de små har vært fem måneder i skolen, skal lærerne skriftlig vurdere elevene etter mål i alle fag og dokumentere dette til foresatte.

– Har vi glemt at disse barna går fra lek ene dagen, til å forholde seg til timeøkter. De får ett kvarters friminutt der de knapt rekker å kle på seg før det ringer inn. Da skal de lære å skrive, lese, regne, snakke engelsk og tilegne seg kunnskaper om verdens religioner, naturfag og samfunnsfag. Barn på 5–6 år lærer best gjennom lek, slo Flermoen fast.

Det er vanskelig å rekruttere lærere til 1. trinn. – Vi må se hvordan vi kan gjøre arbeidet med skolestarterne mer attraktiv slik at de beste lærerne ønsker å jobbe her, sa Stine Flermoen.

– Jeg angrer

Hun fikk full støtte fra Edvin Eriksen:

– Jeg angrer på at jeg var med på å innføre 6-årsreformen. Den har i dag veldig lite barnehage over seg. Mange av dem som starter på skolen står på 4 årsstadiet. De utvikler seg senere. Dette må vi se på hvordan vi skal løse, sa Eriksen.

Engasjert: Stine Flermoen Foto: Frank R. Roksoy