Fredag kveld aksjonerer de på busstasjonen ved å legge seg i telt.

– Rutene er dårlige på røddager, ja egentlig hver dag, sier Dan Solberg. – Det går for eksempel få busser nordover, sier han.

Leder i lokalforeninga av Natur og ungdom, Rebekka Pedersen, bor selv sør for sentrum, og forteller at heller ikke sør for sentrum er det bare fryd og gammen.

– Jeg er helt avhengig av å komme meg rundt også på lørdager og søndager. Men det går sjelden busser hjem på kveldene. Ungdom har fridager de gjerne vil dra til byen, og da synes jeg det burde gå busser nå vi har behov, sier hun.

Dyrt kort

Ungdommene vi møtte i forkant av fredagens aksjon er enige om at nattbuss hadde vært et flott alternativ. Det er for eksempel ikke spesielt ungdomsvennlig at siste buss til Borkenes går fra byen klokken 21.30 eller at siste buss til Aun går klokken halv tre på ettermiddagen. Da er alternativene privat skyss eller finne på noe å gjøre hjemme.

Ungdommene understreker at tilbudet ikke er hele problemet. Lavere busspriser er også en viktig kampsak for dem.

– Det er dyrt for Tromskortet. Du betaler for én måned, men kan bare bruke det i din egen by. I Nordland kan kortet brukes i hele fylket. Tromskortet burde gjelde over hele Troms, sier Rebekka Pedersen.

– Med denne aksjonen vil vi skape oppmerksomhet om våre ønsker, sier Dan Solberg.

Camper

Aksjonen i sentrum skjer ved at det slås opp telt på bussholdeplassen i morgen kveld, og så skal ungdommene gjennom samtaler med forbipasserende og oppslag fortelle hvorfor de er der de er. Og lørdag morgen pakker de sammen.

– Når man ikke kommer seg hjem fordi det ikke går buss, har vi intet annet valg enn å campe her, sier Solberg.

– Er dette en typisk kampsak for Natur og ungdom, undrer vi.

– Absolutt. Vi kjemper jo for at kollektivtransport skal ta over for privat transport, sier kvartetten.