Han har vært gjennom flere rettsrunder mot kjendisadvokaten Per Danielsens firma. Saken gjelder tvist om advokatsalær. Steinkjær har vunnet fram på de fleste punkter. Lagmannsretten har dømt Advokatfirmaet Danielsen & Co AS til å betale han 221.000 kroner, som har stått på en såkalt klientkonto hos dem. I tillegg er de dømt til å erstatte Steinkjærs sakskostnader for tingretten og lagmannsretten, med til sammen 675.000 kroner.

Lettelse

– Jeg er en privatperson. Dette er fryktelig mye penger for meg. Ved å ta opp kampen i slike privatrettslige tvister risikerer man nesten hus og hjem. Jeg skal innrømme at jeg pustet lettet ut da jeg fikk dommen fra lagmannsretten, sier en fornøyd Steinkjær.

De tidligere Nordsjø-dykkerne har i årevis vært i konflikt med staten angående krav om erstatning for helseskader de ble påført under arbeid på dypt vann i oljealderens tidlige fase. Danielsens firma har vært involvert i flere rettsprosesser i et omfattende sakskompleks.

Flyttet seg ikke

Steinkjær og advokatfirmaet havnet i tvist om dekning av advokatsalær, etter at de tolket en avtale mellom dem fra 2014 ganske så forskjellig. Steinkjær valgte å stå på sitt.

– Man legger bokstavelig talt hodet på hoggestabben. Jeg har levd med dette i årevis. Nå er det over, konstaterer harstadmannen.

Advokatfirmaet Danielsen & Co AS reiste nemlig ved stevning av 31.08.2016 søksmål mot Jahn Steinkjær for Trondenes tingrett. Påstanden i stevningen var at Steinkjær dømmes til å betale advokatfirmaet et beløp fastsatt etter rettens skjønn for de tjenestene de hadde gjort for han, samt sakskostnader. Jahn Steinkjær innga 10.10.2016 tilsvar og stevning i motsøksmål. Påstanden var at Jahn Steinkjær frifinnes i hovedsaken og tilkjennes et beløp i motsøksmålet fastsatt etter rettens skjønn, og at han tilkjennes sakskostnader.

Uavgjort

Trondenes tingrett avsa dom i tvistesaken i fjor sommer. Begge parter vant fram på noen, og tapte på andre punkter. Et mindre pengebeløp ble dømt i Steinkjærs favør. Sakskostnader måtte de bære selv. På godt norsk: uavgjort. Noen dager senere anket advokatfirmaet tingrettens dom inn for lagmannsretten. Hovedforhandlingene gikk i Tromsø i begynnelsen av april.

Om stridens kjerne, den berømte avtalen fra 2014, skriver lagmannsretten følgende: «Finlesing av avtalen viser at den kan oppfattes slik advokat Danielsen sier den skal oppfattes, men formuleringene som tilsier dette, er pakket inn på en måte som gjør det vanskelig å oppfatte at avtalen har et slikt innhold».

Ansvaret har firmaet

På norsk betyr det at du omtrent må være advokat for å forstå kontraktens implikasjoner fullt ut. Noe vanlige folk ikke er. Lagmannsretten skriver videre: «Siden partene på grunn av uklarheter i avtalen har oppfattet den forskjellig, blir spørsmålet hvem som er nærmest til å bære risikoen for uklarhetene. Etter lagmannsrettens oppfatning er advokatfirmaet nærmest til å bære denne risikoen. Det er advokatfirmaet som har forfattet avtalen, og advokatfirmaet som er den mest kyndige og profesjonelle part».

–God hjelp

– Jeg har lært en del om advokater gjennom de rettsprosessene jeg har vært gjennom. Langt fra alt er positivt. Men min representant i denne saken, Kjersti Patricia Amundsen, har gjort en kjempejobb. Hun har vært en motivator og opptrådt ytterst profesjonelt, slutter Steinkjær.