Det bekrefter daglig leder Vidar Hole hos Wilnor Governmental Service.

– Etter at regjeringen vedtok å flytte alliert treningsvirksomhet ut av Åsegarden, trakk vi oss ut av dialogen med kommunen, sier han.

Wilhelmsen-selskapet har vært på befaring, og jobbet sammen med kommunen for å skape større aktivitet på den tidligere militærleiren.

– Jeg har selv vært og sett på forholdene, og mener at Åsegarden er en fin lokasjon. Kjøkken og sanitær er moderne, mens kasernene er noe nedslitt, sier han.

Omfattende forsvarsavtale

Selskapet har en omfattende rammeavtale med Forsvaret, og en etablering på Åsegarden ville kunne gitt en enda bedre logistikk og samhandling i denne regionen.

– Vi leverer logistikkløsninger i forbindelse med Forsvaret sine øvelser og operasjoner. Vi sørger blant annet for komplette mobile camper med telt, sanitærfasiliteter, catering og renhold. Mye av dette leier vi av lokale aktører for å skape ringvirkninger lokalt, sier han.

Wilnor Governmental Service eier av giganten Wilhelmsen (51 prosent) og Norsea Group (49 prosent). Wilhelmsen eier 74 prosent av Norsea Group, som igjen eier 75 prosent av Norbase, som holder til på Stangnes-basen.

– Vi har forsyningslager for Heimevernet hos Norbase, som vi har flere steder i landet, sier Hole.

Wilhelmsen-gruppen har virksomhet over hele verden. De er til stede i 69 land, har 75.000 båtanløp i året, sysselsetter 15.000 ansatte, 9.500 av disse jobber på sjø. Wilhelmsen omsetter for 790 millioner USD.

Skal sette ned en dedikert Åsegarden-gruppe

Næringssjef Bjørn Akselsen i Harstad kommune er ikke enig i at Wilnor har trukket seg ut,

– Vi har fortsatt grunnlag for dialog med selskapet, sier han.

Etter at det ble klart at Alliert Treningssenter legges ned fra 2019, har kommunen jobbet for å skape ny aktivitet.

– I løpet av våren skal vi sette ned en gruppe som skal jobbe kun med fremtiden for dette området. Vi har flere tanker, men vi kan ikke si noe om dem på dette tidspunktet, sier han.

Kommunen er i samtaler med Forsvarsbygg som jobber nå med å forberede et salg.

– Først når en takst foreligger, og vi har vurdert hvilke realistiske utviklingsmuligheter som finnes, kan vi si om vi vil benytte oss av forkjøpsretten. Fram til da må vi ha en mulig løsning, kanskje i samarbeid med private. Åsegarden er et viktig område for oss, og vi ønsker ikke at det skal bli liggende dødt, sier Akselsen.

De siste årene har britiske og nederlandske soldater hatt vintertrening på Åsegarden. Regjeringen har bestemt å samle all trening på innlandet, og allerede i vinter har britene trent på Bardufoss.

– De nederlandske soldatene ønsker fortsatt å bruke Åsegarden, og har derfor fått lov til å trene der også vinteren 2019. Det er i henhold til de signalene de ga at de ville være på Åsegarden.

Mye av årsaken til at de fikk lov til å trene en vinter ekstra i Harstad er at det rett og slett ikke er plass til dem.

– Det ble for trangt, logistikken var ikke tilstrekkelig bygd ut. Vi stiller oss undrende til regjeringens beslutning, for vi mener det blir feil at de allierte skal trene med norske soldater. Det å samle treningen med norske ungdommer som er oppvokst med vinter og snø, og personer som knapt har vært borti snø, tror jeg ikke vil funkere, sier han.

Trening også i 2019

Trond Thomassen, leder for Alliert Treningssenter sier han ikke har fått noen endelig dato for når han skal låse døren.

– Nederlenderne skal også til neste år være på Åsegarden. Det blir ut mars, utover det har vi ikke fått noen signaler, sier han.

I disse dager er 10 personer fra Nederland i Harstad for å planlegge neste års vintertrening.

– De vil komme med rundt 800 soldater.

De allierte soldatene bruker ikke Sørlia skytefelt til skytetrening.

– De trener på å overleve i nordnorsk vinter. De lager snøhuler, kjører beltevogn, går på ski/truger og snørekjøring etter beltevogn. Skarpskyting er det i hovedsak soldater fra Trondenes og Ramsund som gjør i Sørlia, sier Thomassen.

Les om planene til kommunen:

Harstad kommune og Sør-Troms Regionråd har laget en forretningsmodell for framtidens Åsegarden.

Etter at Stortinget vedtok den nye langstidsplanen 15. november 2016, der Åsegarden leir ble lagt ned, har kommune og regionråd jobbet for å finne ny bruk av området.

14. mars 2017 presenterte daglig leder i regionrådet Sturla Bangstad og næringssjef Bjørn Akselsen følgende tanker for Forsvarsdepartementet:

Forsvaret leier Åsegarden

De ønsket ingen omkamp, men går for plan b. De mener Åsegarden kan brukes som Nasjonal og alliert logistikkbase, Arktisk innovasjonssenter og Regionalt beredskapssenter.

Bangstad og Akselsens forslag var den gang at Harstad kommune kjøper Åsegarden, Åsegarden utvikles og driftes sivilt, Forsvaret leier kapasitet på Åsegarden, leiren blir ledet millitært, blir brigadens ekstra treningssenter, utvikles som arktisk logistikksenter, blir sivilt beredskapssenter og sivil/militært arktisk innovasjonsenter.

Eget selskap med privat aktør

De ønsket at tre nasjoner kunne samtrene og gi synergier. Forlegningskapasiteten måtte økes. Permanente teltløsninger og logistikkflater/flystripe kunne utnyttes.

Som logsitikkbase kan det lagres alliert materiell, lagring av HV- og Hær-materiell.

Det skulle etableres et eget as med en privat aktør. Åsegarden as skulle bli et utviklings- og driftsselskap. På denne måten tok Forsvaret bort årlige driftsutgifter, og droppet nyinvestering på 700 millioner, som ble erstattet av et 20-årig vedlikeholdsprogram på mellom 70 og 100 millioner kroner.