– Problemet med Forsvarsbyggs uttalelser er at de kolliderer med all relevant forskning og overvåking av området. De henviser til Forsvarsbygg og Harstad Kommunes kontroll på avrenning av tungmetaller men unnlater å opplyse om prøveresultater som er direkte nedslående, sier Høe.

Han viser blant annet til en rapport fra Harstad kommune der vannprøver tatt over flere år slår fast at enkelte områder på prøvetidspunkt var sterkt/meget sterkt forurenset av både bly og kobber.

Les også: Frykter at det ligger tonnevis med militært bly nær drikkevannskilden

Enhetsleder Svein Arne Johansen i Harstad kommune har signert et av dokumentene om vannkvaliteten og avrenning fra skytefelt til drikkevannskilden.

Her står det blant annet:

"Metallkonsentrasjonene er lave i forhold til kravene til drikkevann, men klassifisering av tilstand (iht. SFT, Andersen et al. 1997) viser at det er forhøyede konsentrasjoner av kopper og bly."

"Analyseresultater viser at det i de senere år har vært lavere konsentrasjoner av bly i vannet i bekkene fra skytefeltet, men frem til 2002 ble bly målt i klasse IV "sterkt forurenset", i bekker fra skytefeltet. "

"De senere år (2011 og 2013) var målte kopperkonsentrasjoner i tilstandsklasse V, "meget sterkt forurenset" i bekk fra skytefelt (punkt 3/D, øst for Sørlielva). Også i tilløpet til Furuvatn og i elv fra Furuvatn til Buttelvatn var konsentrasjonen i tilstandsklasse IV, "sterkt forurenset" i 2011."

Harstad Tidende har lest opp noen av disse funnene til Johansen, uten at han kunne huske dem spesifikt. Selv om Johansen har signert dokumentet, er det ikke han som var saksbehandler.

Ekstern lenke: Se en oversikt over analyseprøver tatt fra 1994 og fram til 2017 fra bekker og innsjø i nedbørsfelt Storvann Nord

Selv om Miljøpartiet De Grønne frykter effektene tonnevis av bly nær drikkevannet kan utgjøre, sier Johansen at det ikke er noen indikasjoner på at det er noe farlig på gang.

- Vi gjennomfører prøveprogram i bekker og Storvann Nord som skal avdekke dette, sier Johansen.

Ekstern lenke: Se deler av en rapport der analyseprøvene kommenteres av Harstad kommune