Da politiet beslagla telefonen og tok mannen i 60-årene inn til avhør for noen år siden, fant de raskt det omtalte materialet. I tillegg fant de ytterligere elektroniske spor og dokumentasjon som indikerer at mannen videreformidlet noe av dette til andre.

Mannen i 60-årene erkjente i retten straffskyld og anger. Han forklarte at han havnet på en såkalt mobiltelefonbasert «pratelinje» full av deling av ulovlige bilder og filmer. Mange av dem dokumenterte overgrep av barn, eller fremstilte dem i en seksuell setting.

– Et ormebol

Motivet var todelt. Han ønsket primært å finne ut hva skoleelever hadde tilgang til på nett, etter tips fra elever. Sekundært ble han veldig nysgjerrig rent personlig. Han skulle gjerne vært dette foruten. Tiden etter at han første gang kom i kontakt med politiet om saken, hadde vært fæl.

Han husket ganske lite, og kunne bare gi en overflatisk beskrivelse av hva han mottok på telefonen. Inkludert hva han skal ha skrevet i sms-meldinger. Men det var en voldsom trafikk av bilder og meldinger som «kom ryende til alle døgnets tider». Uten at det var så lett å stoppe. Han beskrev situasjonen som å havne i et ormebol. Noen videresending av åpenbart seksuelt overgrepsmateriell av barn, ble benektet.

– Jeg har ingen interesse av seksuell kontakt med barn, uttalte han.

Politiet la på sin side fram sms-bevis og kommunikasjon fra «pratelinjen», som etter deres mening øker sannsynligheten for at mannen i 60-årene bevisst søkte kontakt med minst en person han først trodde var en ung jente.

Spin-off

Tiltalen mot tromsværingen kom som et resultat av en annen etterforskning utført av Innlandet politidistrikt. En mann fra dette området hadde feilsendt et seksuelt overgrepsbilde av en liten jente til en kvinne. Hun leverte bildet til politiet i Hamar-området, og de begynte å undersøke hva denne fyren hadde delt og lagret.

Ett av mange telefonnummer som dukket opp i en omfattende sak om overgrepsmateriell sørpå, var nummeret til tromsværingen.

Saken mot sistnevnte er derfor en såkalt «spin-off» fra en større etterforskning. Som en følge av de elektroniske bevisene ble Troms-mannen avhørt, hans hjem ransaket, og mobiltelefonen beslaglagt. Dette munnet etter noen år ut i en tiltalebeslutning. Her ble mannen anklaget for brudd på straffeloven om lagring og distribusjon av seksuelt overgrepsmateriell og/eller skildring av barn i en seksuell kontekst.

Ubestemt

I sitt første avhør erkjente mannen skyld. I et annet, utført høsten 2017, erkjente han plutselig ikke skyld. Da han møtte i Trondenes tingrett onsdag morgen erkjente han igjen straffskyld. Mannen forklarte at han etter samtale med forsvarsadvokat hadde tatt inn over seg at de lagrede bilder og videoer var ulovlige. Uansett hvilke motiver han skulle ha hatt i utgangspunktet.

Straffeutmåling

Hans advokat, Tom Ovesen, poengterte i sitt startinnlegg at siden hans klient erkjenner straffskyld, koker saken ned til et spørsmål om straff. Til tiltaltes fordel måtte komme at han erkjente skyld. Han understreket at omfanget av lagret ulovlig materiale er beskjedent. I slike typer saker bruker det å være vesentlig større mengder. Advokaten mente også at saken hadde ligget urørt hos politiet altfor lenge, og at dette burde få konsekvenser for straffeutmåling.

Aktor Børge Bertelsen la ned påstand om 30 dager betinget fengsel og 12.000 kroner i bot.

Rettens leder var dommerfullmektig Markus Arentsen.

Advokat Tom Ovesen mente flere forhold bør komme hans klient til gode i en straffeutmåling. Foto: Odd Leif Andreassen