Heggen videregående skole har en over 100-årig og stolt tradisjon i Sør-Troms. Skolen har et sterkt fagmiljø og er en attraktiv arbeidsplass som tiltrekker seg velkvalifiserte lærere.

I fylkeskommunens høringsdokumentet til ny skolestruktur i Sør-Troms hevdes det at sammenslåing av skoler, i dette tilfelle Heggen vgs. og Stangnes vgs., vil føre til økt kvalitet på undervisningen. Vi kan ikke se logikken i dette argumentet.

Med Heggens størrelse er det kort avstand mellom elev, lærer og ledelse. Elevene blir synlige og kan følges tett opp. Vi har høy gjennomføringsprosent, gode resultater, høy grad av trivsel og lite mobbing. Vi er derfor bekymret for hva en stor skole vil gjøre med både læringsmiljøet og det psykososiale miljøet til elevene våre. Ny forskning peker for eksempel på at store skoler gir økt gjengdannelse og lavere tilfredshet. Vi er derfor imot en slik løsning.

Da Harstad høgere skole / Harstad gymnas i 1960 flyttet inn i første byggetrinn på Bakkenjordet i Heggen, var det resultatet av et langt arbeid for å skaffe ei ny og egnet tomt til skolen. De tre kommunene Trondenes, Harstad og Sandtorg samlet seg om denne tomta fordi den lå sentrumsnært, men likevel landlig til med gode lys og utsiktsforhold. Takket være denne beliggenheten kan mange i dag sykle og gå til skolen.

Skolen ble tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig og selve tomta på over 37 mål, viste seg å være et lykkelig valg. Skolen har hele tiden hatt utvidelsesmuligheter samtidig som det har vært plass nok til utendørsundervisning og fysisk aktivitet. Mindre enn 25 % av eiendommen som i dag eies av Troms fylkeskommune er bebygd (se vedlagt kart), slik at mulighetene for utvidelser og nybygg må sies å være særdeles gode. Drifta på skolen kan derfor fortsette i en eventuell byggeperiode, og det vil ikke påløpe leiekostnader til midlertidige lokaler.

Skolens beliggenhet i naboskap med Harstad sykehus, Gullhaugen barnehage, Olavsgården syke og aldershjem og Seljestad barne- og ungdomsskole har gjennom årene inspirert til høy utadrettet virksomhet. Musikk og dramalinja er hyppige gjester med minikonserter og små barne- og ungdomsforestillinger hos naboene våre. Nærheten til Folkeparken har gitt elevene lett tilgang til naturopplevelser både på snø og på barmark og har vært ei viktig forutsetning for å oppnå læringsmål i kroppsøving, naturfag og biologi.

Lærerne ved Heggen videregående skole er svært betenkt over at det nå foreligger planer om å flytte skolen fra beliggenheten den har i dag. Vi trenger ikke ei ny tomt, men vi trenger en ny og moderne skole for å møte de pedagogiske kravene som blir stilt til våre programområder både nå og i framtida. Vi synes også det ville være et tap for fremtidige ungdomsgenerasjoner i Sør-Troms om Troms fylkeskommune nå gir fra seg selve indrefileten av tomtearealer i Harstad.