Han er oppgitt over at forurensningsfaren ikke er nevnt med ett eneste ord i saksfremlegget til reguleringsplanen for Sørlimarka øvings- og skytefelt. Saka skal behandles i kommunestyret torsdag.

Metallholdig

I en rapport fra Niva går det fram at bruk av håndvåpen fører til at totalt flere hundre tonn metallholdige prosjektiler årlig deponeres i Forsvarets skytefelter. Disse inneholder i utgangspunktet 60 prosent bly, 30 prosent kobber, 7 prosent antimon og 3 prosent sink på vektbasis.

I Sørlimarka har Forsvaret hatt skytebane siden 1964. Nå skal arealet utvides og aktiviteten økes med 48 prosent.

– Det er ufattelig at kommunen ikke stiller krav til Forsvaret om å iverksette tiltak for å få fjernet all tungmetall som ligger i jorda. Jeg er sterkt bekymret over at det nå legges opp til en kraftig økning av skyteaktiviteten i Sørlimarka, som ligger i nærheten av Harstads drikkevannskilde. I tillegg vet vi at dyr beiter i området og folk plukker bær i et område der det ligger masse bly i jorda, sier Høe.

Er fisken trygg?

Han viser til at kommunen stiller svært strenge krav til hytteeiere, fastboende og bønder som holder til i området.

– Det virker som om alle disse kravene fravikes når det dreier seg om Forsvaret. Jeg opplever det helt absurd at vi folkevalgte ikke får innsyn i hvor store mengder tungmetaller som befinner seg i området. Jeg vet også at Forsvaret ikke er i nærheten av å ha ryddet opp etter seg, sier han.

Høe er også opptatt av økosystemet i området.

– Er det trygt å spise fisk fra kulper og bekker i dette området, undrer Høe.

Han er ikke ute etter å skremme befolkningen, men mener det er viktig at innbyggerne vet at i alle fall noen politikere tar problemstillingen på alvor og forstår konsekvensene av miljøgifter.

– Vi vet at vi kan rydde opp i dette på en grei måte. Hvorfor gjør vi det ikke? Vi må ha et Forsvar som tar vare på ressursene våre, og som ikke forringer dem, sier Høe.

Det kom inn 21 merknader etter at reguleringsplanen var lagt ut på høring.

– To merknader gikk på faren for forurensning. De ser ikke ut til å bli tatt på alvor, sier han.

Mattilsynet skriver blant annet:

– Rådmannen har i sin vurdering lagt til grunn at hensynet til drikkevannskilden er ivaretatt i den områdereguleringsplanen som er lagt ut. Det samme gir forsvarsbygg uttrykk for i plandokumentene sine. Mattilsynet har inntrykk av at dette ikke er riktig på alle punkt, skriver avdelingssjef Katrine Flostrand.

Overvåker jevnlig

Prosjektleder Øystein Løvli i Forsvarsbygg mener det ikke er usannsynlig at det ligger store mengder med prosjektiler i bakken på feltskytebanene i Sørlia.

– Vi plukker opp tomhylsene, men prosjektilene blir liggende i grunnen der det ikke er voller. Vi har ingen mulighet for å plukke opp disse, og har heller ikke oversikt over hvor mye som ligger i bakken. Det kan være mye siden skytefeltet har vært brukt siden 1960-tallet sier han.

Løvli opplyser samtidig at Forsvarsbygg jevnlig overvåker og fører kontroll med avrenningen i bekkene som går ut av skytefeltet. Så langt har verdiene vært godt innenfor normene. Også kommunen fører kontroll med avrenningen. Ved økning i verdiene vil Forsvarsbygg fortløpende vurdere tiltak.

– Vi har registrert noen prøver med forhøyet kobberverdi, men det skyldtes sannsynligvis ikke vår aktivitet. Det kan være naturlige høye kobberverdier i grunnen, sier Løvli. Disse verdiene er fortsatt godt innenfor drikkevannsnormen.

Sørlimarka er et yndet område for bærplukkere. Løvli mener det er ingenting som tyder på at tungmetaller tas opp i bær, og er heller ikke farlig for beitende dyr.

Han opplyser at Forsvaret vil søke utslippstillatelse når reguleringsplanen er på plass. Her vil disse spørsmålene bli enda nøyere belyst enn i reguleringsplanen.